NUKLEARNI SPOR S IZRAELOM

UN poziva na diplomatsko rješenje s Iranom

10.11.2011 u 21:35

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u četvrtak na diplomatsko rješenje nuklearnog spora s Teheranom u očitoj reakciji na medijska nagađanja da bi Izrael mogao napasti nuklearna postrojenja Irana, objavila je tiskovna služba UN-a

'On (Ban) ponavlja svoj poziv na iransko poštivanje svih relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i Odbora guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)', rekao je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky novinarima.

'Glavni tajnik ponavlja svoje uvjerenje da su pregovori, a ne vojno rješenje, jedini način za rješavanje tog pitanja', rekao je.

On je dodao kako je Banovo stajalište da 'Iran treba dokazati miroljubivu prirodu svog nuklearnog programa'.

Napetost oko iranskog nuklearnog programa narasla je početkom ovoga tjedna, kada je IAEA je objavio izvješće prema kojem je Teheran radio na projektiranju atomskih bombi, a izgleda da još uvijek provodi istraživanja u tom smjeru.

Medijska nagađanja o mogućem zračnom udaru SAD-a ili izraelskoj vojnoj akciji također su se intenzivirala posljednjih tjedana, a Iran ih je osudio kao 'neuravnotežena' ili 'politički motivirana'.

Od 2006. Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je šest rezolucija u kojima traži da Iran zaustavi svoj program obogaćivanja urana, a u četiri od njih Iranu su uvedene sankcije.