ZLU NE TREBALO

Republika Srpska zadržala smrtnu kaznu

03.04.2009 u 10:36

Bionic
Reading

Šef delegacije Monitoring misije Vijeća Europe Jean-Louis Laurens upozorio je Banja Luku da će Strasbourg biti veoma razočaran ako se iz Ustava RS-a ne izbriše odredba o smrtnoj kazni

BANJA LUKA - Laurens je o tome u Banjoj Luci razgovarao s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem, koji kaže da je teško procijeniti kakva će biti sudbina amandmana na Ustav RS-a kojim je, između ostalog, predviđeno brisanje smrtne kazne. Amandmani trebaju biti usuglašeni u Vijeću naroda RS-a, a Radojčić smatra da bi bilo veoma loše da odredbe tog paketa završe neuspješno. Time ne samo da ne bi bio poboljšan Ustav nego bi se poslala i loša poruka za ustavne promjene u BiH.

'Ako nema suglasnosti oko onoga što su europske konvencije i standardi, onda je teško zamisliti atmosferu za promjene Ustava BiH', kazao je Radojičić.piše mtsmondo.

Laurens, šef Direkcije za demokratske i političke odnose Vijeća Europe, ocijenio je kako je postojanje smrtne kazne u Ustavu RS-a ostatak prošlosti koji treba nestati. To bi bar, kazao je, trebao biti razlog za postizanje suglasnosti oko amandmana na entitetski ustav.

Radojičić je rekao kako je Vijeće Europe, preko Venecijanske komisije, spremno pomoći BiH kako bi se poboljšao državni Ustav.