SRPSKE VESTI

Amerikanci u Beogradu grade CIA-in centar za Balkan

10.11.2011 u 14:03

Bionic
Reading

U okviru novog veleposlanstva SAD-a u Beogradu, koje se gradi na mjestu nekadašnjeg Maršalata na Dedinju, bit će smješten i regionalni CIA-in centar za Balkan, tvrde beogradske dnevne novine Vesti, dodajući da se kompleks prostire na više od 40.000 četvornih metara, sastoji se od sedam zgrada, zapošljavat će čak 400 službenika, a projekt je vrijedan 117 milijuna dolara

Vesti podsjećaju da su dužnosnici američkog veleposlanstva svojevremeno objavili da će se taj kompleks, opasan visokim zidovima, zapravo sastojati od sedam zgrada, a uz objekt za smještaj marinaca, radionice, 'tehničke zgrade', glavna zgrada će biti najveća i prostirat će se na 14.000 kvadrata, na tri kata. No sigurnosni stručnjaci u Beogradu ne dvoje da će tamo biti središte američke obavještajne službe za taj dio Europe.

'Amerikanci su odabrali Srbiju i Beograd zato što se radi o fantastičnoj geostrateškoj promatračnici. Srbija je na idealnom mjestu i u odnosu na Jadran i u odnosu na istočnu Europu', kaže nekadašnji profesor strategije u Školi nacionalne obrane, general Radovan Radinović, i dodaje da će zbog tog cilja biti instalirana i najmodernija špijunska oprema.

Svečano otvaranje je u planu za sljedeću godinu, a beogradski portal podsjeća da su se 'vlasti u Beogradu pohvalile time da je kompletna procedura za izdavanje građevinske dozvole trajala samo dva mjeseca, što je svojevrstan rekord za prilike u Srbiji'.