ŠANGUT U BEOGRADU

'Tadić vrijeđa sve žrtve rata'

10.11.2011 u 14:14

Bionic
Reading

Za počinjene ratne zločine u logorima na području Srbije, Stajićevo, Begejci, Niš, Sremska Mitrovica i Beograd, u kojima su bili zatočeni i mučeni vukovarski branitelji i civili, ali i osobe iz drugih dijelova RH, i dalje nema odgovornih. N, Zoran Šangut, predsjednik udruge pravnika Vukovar 1991. koji je sam bio u logoru, nakon sastanka s srpskim tužiteljem za ratne zločine u Beogradu rekao je kako bi se to uskoro moglo promijeniti

20. godišnjica pada bez odgovornih za Vukovarsku kalvariju

Vukovar i Vukovarci 20. godišnjicu pada grada dočekati će bez optužnica za okupaciju i razaranje Vukovara. Šangut kaže kako su njegova udruga ali i druge udruge povukle određene poteze u tom smjeru te kako se nada da će uskoro doći do optužnica za Vukovar. One bi se trebale odnositi na cijeli tadašnji vrh JNA, uključujući Veljka Kadijevića i Blagoja Adžića.

'Primio nas je tužitelj Vladimir Vukčević i razgovarali smo u vezi procesuiranja odgovornih osoba za logore te nas je izvijestio da je kaznenu prijavu koju smo predali 22. svibnja 2008. spojio s optužnicom koju je DORH i Bajić dostavili u Beograd prije tri tjedna', rekao je Šangut za tportal.

Vukčević im je poručio kako će u slijedećih 90 dana donijeti odluku o optužnici koja tereti Aleksandra Vasiljevića i Miroslava Živanovića. U slučaju da optužnica bude prihvaćena optužnica se širi i na ostale zapovjednike logora i na neposredne počinitelje, prepričao je Šangut sastanak s beogradskim tužiteljem.

Njegov je osobni dojam kako će do toga doći s obzirom na dokaze koje je dostavila udruga pravnika i DORH. Uz to, međunarodna zajednica traži procesuiranje tih zločina stoga Šangut vjeruje kako će Vukčević optužnicu iz Hrvatske prihvatiti.

Iako godinama traži od Srbije da im omogući postavljanje spomen ploče na mjestima stradanja u Srbiji, to im i dalje nije dozvoljeno.

'Postavljanje spomen ploče i dalje nam nije omogućeno. Čekamo prijem kod predsjednika Srbije Borisa Tadića i mislimo da glavna i odgovorna osoba za neprocesuiranje i nepostavljanje spomen-ploče. Tadić cijelu politiku gradi na formi, a ne na sadržaju tu prigovaramo onim strukturama u Hrvatskoj koji takvom predsjedniku Srbije daju podršku', rekao je Šangut. Pritom se zahvalio Fondu za humanitarno pravo i udruzi Žene u crnom.

'Nas su podržale nevladine organizacije. One žele suradnju i pomirbu kroz sadržaj, a ne kroz formu kao Tadić. Ovakva politika vrijeđa sve žrtve, a on građane Srbije drži kao taoce tih ratnih zločina', zaključio je predsjednik udruge pravnika 'Vukovar 1991'.