TERORIZAM U BIH

Vehabijama 13 godina zatvora

10.11.2011 u 12:37

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine osudio je u četvrtak u Sarajevu pripadnika radikalnog islamskog vehabijskog pokreta Rijada Rustempašića na četiri i pol godine zatvora, proglasivši ga krivim po optužnici koja ga je teretila za pripremanje terorističkih napada, a njegovi suradnici Abdulah Handžić i Edis Velić osuđeni su na po tri godine i četiri mjeseca zatvora.

Rustempašić, Handžić i Velić proglašeni su krivima po optužnici koja ih je teretila za kaznena djela terorizma i udruživanja radi počinjenja kaznenih djela.

Odbačen je dio optužnice koji se odnosio na neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom.

Uz njih je bio optuženi i Rijadov brat Muhamed, no on je nepravomoćnom presudom oslobođen krivnje.

Osuđeni su počeli djelovati u skupini od 2007. godine, a ubrzo su postali predmetom istrage Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

Praćenjem telefonskih razgovora tadašnjih osumnjičenika, OSA je prikupila informacije kako oni planiraju terorističke napade i destabilizaciju države.

Iz policijskih izvora doznalo se kako su među mogućim metama bili vjerski objekti Katoličke crkve.

U policijskoj akciji koja je izvedena na temelju obavještajnih podataka pronađene su strojnice, bombe i eksploziv što su bili dovoljni materijalni dokazi za podizanje optužnice.

Uhićenje i suđenje članovima Rustempašićeve skupine izravno je dovelo do terorističkog napada na policijsku postaju u Bugojnu u lipnju 2010. godine.

U bombaškom napadu ubijen je jedan policajac, a kao počinitelji su identificirani Haris Čaušević i Naser Palislamović, također sljedbenici radikalnog vehabijskog pokreta.

Čaupeviću i Palislamoviću, koji su u pritvoru, sudi se u posebnom postupku pred sudom BiH.

Mevlid Jašarević, koji je krajem listopada pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu, također je identificiran kao pristalica vehabija.