Svijet PAD PROMETA

Kinezi napuštaju Srbiju zbog siromaštva

Zbog pada prodaje i sve težeg podmirivanja čak i osnovnih troškova svoje trgovinske djelatnosti, sve je veći broj Kineza koji napuštaju Srbiju, o čemu svjedoči i veoma slaba posjećenost zabilježena u srijedu u jednom od, nekada vrlo posjećenih, takozvanih 'kineskih tržnih centara' na Novom Beogradu

U razgovoru s djelatnicima u lokalima u kojima se prodaje kineska roba, koja je često i više puta jeftinija od iste robe koja se prodaje u središtu grada, može se čuti kako ljudi nemaju novca ni za najjeftinije artikle te da sve manje posjetitelja obilazi trgovinske centre s kineskom robom u novobeogradskom Bloku 70, u javnosti poznatom i kao 'kineska četvrt'.

Kinezi, kojih, kako se procjenjuje, u Srbiji živi više od 10 tisuća, i koji se bave uglavnom trgovinom, prema riječima kineskih trgovaca, počinju tražiti rješenje u odlasku iz Srbije u potrazi za mjestima gdje će lakše prodati svoju robu.

U rijetkim trgovinama koje u tim trgovinskim centrima i oko njih drže srbijanski građani može se čuti kako Kinezima zapravo ne odgovara to što moraju plaćati porez te izdavati račune za prodanu robu, što inače nije bio običaj.

S druge strane, kineski trgovci tvrde kako redovito plaćaju svoje obveze te da je problem u padu prometa, zbog čega dolaze u situaciju da ne mogu platiti čak ni troškove zakupa prostora.

Kako ističu, ukoliko dođu u situaciju da u potrazi za poslom moraju otići iz Srbije, posao bi najradije nastavili u nekoj od europskih zemalja, a neki od njih spominju i južnoameričke zemlje poput Argentine i Brazila.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još