OKUPACIJA CITYJA

Tučnjava između policije i studenata u Londonu

09.11.2011 u 17:30

Bionic
Reading

Vijesti Sky Newsa donose snimke obračuna policije i studenata na prosvjedima u Londonu. Tisuće studenata marširaju ulicama prijestolnice Ujedinjenog Kraljevstva, prosvjedujući protiv visokih školarina i privatizacije sveučilišta

Prema podacima organizatora, prosvjeduje više od 10.000 ljudi, dok policija tvrdi da je na ulicama tek oko dvije tisuće prosvjednika.

Odredište pobunjenih studenata je financijsko središte u londonskom Cityju, gdje pred katedralom St. Paul's već tjednima kampiraju prosvjednici iz pokreta protiv korporativne pohlepe.

Londonci strahuju od novih izgreda, jer su prošlogodišnji studentski prosvjedi rezultirali nasilnim obračunima te razbijanjem i pljačkanjem trgovina.

Ulice kojima prolazi studentska kolona osigurava 4.000 policajaca, naoružanih plastičnim mecima, koji nastoje preusmjeriti prosvjednike s planirane rute i spriječiti njihovo ujedinjenje s aktivistima pred katedralom St. Paul's.

Policija blokira i pristup zgradi Bank of England, kao i Londonskoj burzi.

Skupina prosvjednika odvojila se od kolone i na čuvenom Trafalgar Squareu u srcu Londona podigla 25 šatora.

Veliki studentski prosvjed održava se u organizaciji udruge National Campaign Against Fees and Cuts, koja vodi kampanju protiv vladinog plana za uvođenje sustava visokog obrazovanja na tržišnim temeljima.

'Vladin kabinet i milijarderi govore nam da ćemo morati platiti triput veće školarine', upozorava vođa kampanje Michael Chessum.

Prosvjednici se kreću prema financijskom središtu City of London, gdje će se studenti pridružiti aktivistima pred katedralom St. Paul's.

Aktivisti pokreta Occupy London za ovu priliku planiraju različita događanja u znak podrške pobunjenim studentima.

Kaotična situacija oko visine školarina za 2012. osnovni je izvor frustracije za studente. Ovog tjedna, obznanjeno je da svako peto sveučilište namjerava promijeniti cijene usluga, iako su mnogi studenti već predali prijavnice.

Ministar za visoko obrazovanje David Willetts tvrdi da studiranje u Britaniji ovisi o sposobnostima studenata, a ne o njihovoj platnoj sposobnosti.

Najveći broj novih i budućih studenta, poručio je Willetts, neće morati unaprijed platiti školarine, a siromašnima će se pružiti veća financijska podrška. Svatko tko nakon studija dobije dobro plaćen posao ubuduće će plaćati niže rate kredita od sadašnjih, poručuje Willetts, kojemu studenti ne vjeruju.