ZAUZETO JARINJE

KFOR suzavcem rastjerao Srbe s barikade

09.11.2011 u 11:08

Bionic
Reading

Pripadnici međunarodnih snaga KFOR-a na Kosovu tijekom noći na srijedu zauzeli su barikadu kod graničnog prijelaza Jarinje na sjeveru Kosova prema Srbiji, pri čemu su upotrijebili suzavac kako bi rastjerali okupljene građane, izvješćuju beogradski mediji

Preko magistralnog puta koji preko Jarinja spaja sjevernokosovsku općinu Leposavić i južnosrbijansku općinu Raška postavljena je bodljikava žica a tijekom akcije privedena su dvojica Srba sa barikade koji su nedugo potom pušteni, navodi se.

Reagirajući na akciju KFOR-a lokalni Srbi, koji su i postavili barikadu, nedaleko od graničnog prijelaza istovarili su nekoliko kamiona šljunka kako bi napravili novu barikadu. Na prostoru oko prijelaza Jarinje od jutros je mirno.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, kontroliraju granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama na kojima se neprestano smjenjuje lokalno srpsko stanovništvo.

Stanje na sjeveru Kosova od tada je uglavnom mirno ali napeto, uz povremene akcije KFOR-a na uklanjanju barikada, na koje lokalni Srbi reagiraju postavljanjem novih.