LAGARDE UKLJUČILA ALARM

Cijelom svijetu prijete recesija i dužnička kriza!

09.11.2011 u 07:57

Bionic
Reading

Postoji rizik od širenja svjetske financijske nestabilnosti ako svjetska gospodarstva ne reagiraju zajednički, upozorila je u srijedu u Pekingu glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde

'Ne budemo li djelovali zajednički, svjetsko gospodarstvo će se izložiti riziku od širenja nesigurnosti i financijske nestabilnosti', upozorila je misleći pritom na dužničku krizu i na prijetnju recesije, u govoru koji je održala na početku dvodnevna posjeta Kini.

'Svjetsko gospodarstvo ušlo je u opasnu i nesigurnu fazu', istaknula je direktorica MMF-a napomenuvši da 'Azija neće biti pošteđena'.

'Kini treba jaka valuta', kazala je također, u času kada se glavni trgovinski partneri Kine žale na nizak tečaj juana, koji je, drže, odgovoran za golem trgovinski suficit koji Peking gomila.

Lagarde je doputovala u Peking u prvi posjet Kini otkako je na dužnosti glavne direktorice fonda. S kineskim čelnicima razgovarat će o posljedicama dužničke krize u Europi i uvjetima u kojima bi drugo po snazi svjetsko gospodarstvo moglo biti dovedeno u položaj da kupuje više javnog duga u Starom Svijetu.

Prije dolaska u Kinu posjetila je Moskvu gdje je s ruskim čelnicima razgovarala o djelovanju europske krize na njihovu zemlju. Lagarde će iz Kine otputovati u Japan.