OPASNE NAMJERE

Iran koristio strane stručnjake u nuklearnom programu

07.11.2011 u 20:56

Bionic
Reading

Očekuje se da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u svom izvješću iskaže zabrinutost da je Iran koristio strana stručna znanja u razvoju tehnologije koja bi mogla biti iskorištena za proizvodnju atomske bombe, rekao je u ponedjeljak zapadnjački dužnosnik

Teheran 'jasno pokušava doći do nuklearnih znanstvenika u svijetu', rekao je zapadni diplomat akreditiran pri IAEA u Beču, sugerirajući da Iran kontaktira s pojedincima, a ne s njihovim vladama.

Drugi zapadni dužnosnici iznijeli su sličnu sliku sumnjive strane upletenosti u osiguravanju stručnih znanja za aktivnosti kojima bi se Iran mogao osposobiti za proizvodnju nuklearnog oružja, no nije jasno koliko su raširene te aktivnosti.

List The Washington Post je izvijestio da je Iran dobio pomoć stranih stručnjaka, uključujući nekadašnje sovjetske stručnjake za oružje, kako bi ovladao ključnim koracima u gradnji nuklearnog oružja.

Diplomat u Beču rekao je da će zabrinutost da je Iran pokušao surađivati sa stranim znanstvenicima vjerojatno biti izražena u ovotjednom izvješću IAEA.

No ne očekuje se da dokument, koji će vjerojatno pojačati sumnje u iranske nuklearne namjere, imenuje te strane stručnjake, dodao je diplomat.