SPLETKE I PODMETANJA

News of the World špijunirao odvjetnike žrtava prisluškivanja

07.11.2011 u 20:49

Bionic
Reading

Tabloid je namjeravao podmetnuti odvjetniku Lewisu tužbu bivšeg klijenta, a Charlotte Harris namjeravali su podmetnuti ljubavnu aferu s jednim pravnim zastupnikom iz Manchestera

Nakon što je ranije ove godine prestao izdavati novine zbog afere u kojoj se prisluškivalo gotovo tri tisuće Britanaca, News of the World nastavlja sa skandalima.

Žrtve prisluškivanja tužile su tabloid koji se pak odlučio na neobičnu taktiku obrane; naime, angažirali su privatne istražitelje da tajno prate odvjetnike žrtava, javlja The Guardian.

Privatni istražitelji, koji su ranije radili za novine, tajno su snimali odvjetnike Marka Lewisa i Charlotte Harris, ali i njihove obitelji i suradnike posljednjih 18 mjeseci.

Nagađa se da su se snimke prikupljale ne bi li se na sudu pokušalo navesti na krivo mišljenje o njihovu privatnom životu. Čini se da je tabloid namjeravao podmetnuti Lewisu tužbu bivšeg klijenta, a Charlotte Harris namjeravali su podmetnuti ljubavnu aferu s jednim pravnim zastupnikom iz Manchestera.

Još nije posve jasno kako bi iskoristili podatke, ali čini se da je Scotland Yard otkrio e-mailove u kojima se mogu iščitati imena kreatora ovog plana, no još se ne zna ima li Rupert Murdoch, vlasnik tabloida, svoje prste u ovoj aferi.

Podsjetimo, News of the World u srpnju ove godine prestao je izlaziti nakon što je u javnost izašla informacija da su njegovi novinari i urednici angažirali privatnog detektiva koji je prisluškivao telefone i čitao SMS-ove više od 3.000 Britanaca. Među žrtvama su bile estradne zvijezde, biznismeni, političari, ali i obični ljudi kao što su žrtve bombaškog napada u Londonu, pa čak i udovice i rođaci britanskih vojnika poginulih u Afganistanu.