POVIJESNO NE

Enda Kenny, Irac koji je Vatikanu zalupio vrata

08.11.2011 u 07:30

Bionic
Reading

Nova irska vlast predvođena premijerom Endom Kennyjem produbila je svoj sukob s Vatikanom nakon odluke da zatvori ambasadu pri Svetoj Stolici. Osim u Vatikanu, pravdajući se ekonomskim razlozima, Irska je zatvorila i ambasade u Iranu i Istočnom Timoru. U zemlji u kojoj je pripadnost katoličkoj vjeru ugrađena u nacionalni identitet stanovnika odnosi sa Svetom Stolicom nalaze se na povijesno niskoj razini

Enda Kenny na vlast je došao u ožujku 2011. nakon što je Irsku već tri godine tresla dužnička kriza koja je uzrokovala propast bankarskog sektora. Na izborima Kenny je svoju stranku desnog centra Fine Gael (Pleme Kelta/Iraca) doveo do najveće pobjede u povijesti. Stranka je osvojila 76 mjesta u 166 članom parlamentu i time postala najveća stranka u Irskoj prvi put u povijesti, a to joj je ujedno bila prva pobjeda na izborima od 1982. godine.

Odmah po dolasku na vlast, Enda Kenny pokazao je da misli ozbiljno srezavši sebi i ostalim ministrima plaće za sedam posto, ograničio korištenje službenih automobila na sam vrh vlasti. Većina ministara mora koristiti vlastiti prijevoz, a država im obračunava putne troškove koji prethodno trebaju biti odobreni. Navodno će ovom mjerom državi uštedjeti sedam milijuna eura godišnje. I ukidanje veleposlanstva pri Svetoj Stolici obrazloženo je mjerama smanjenja troškova radi ostvarenja ciljeva iznesenih u sporazumu o financijskoj pomoći od EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Ipak, Kenny je, unatoč obećanjima, i sam morao ponovo upumpavati državni novac u propale irske banke.

Kenny potječe iz političke obitelji i njegov otac se bavio politikom i upravno nakon njegove smrti stranka je željela nekoga od njegove djece da ga zamijeni na mjestu zastupnika iz okruga Mayo. U početku je Kenny bio zastupnik iz zadnjih klupa postupno skupljajuću iskustvo i pripremajući se za proboj na vrh. Prvi pokušaj bio je neuspješan, ali najveća katastrofa u povijesti stranke za Kennyja se ispostavila kao dobitna kombinacija. Na općim izborima 2002. Fine Gael zabilježila je težak poraz izgubivši čak 23 zastupnička mjesta u parlamentu.

Preuzevši stranku, nakon ostavke dotadašnjeg šefa Michaela Noonana, brzo je povezao redove, osnažio je i iz izbora u izbore rastao sve do pobjede na izborima 2011. na kojima je osvojio premijerku funkciju. Kenny u svom političkom programu svoju stranku vidi kao napredni (progressive) centar. U prvom redu pažnja mu je usmjerena prema vrijednosti novca, pravima potrošača, registriranog partnerstva, poduzetništvu, reformi javne potrošnje, zdravstvene i preventivne skrbi. Kritičari Kennyjeve politike u stranci Fine Gael vide irske torijevce te ga uspoređuju s Margaret Thacher i Davidom Cameronom.

Širom svijeta postao je poznat nakon što je oštro napao Svetu Stolicu zbog navodne opstrukcije istrage u biskupiji Cloyne. U 'Izvješću Cloyne' istražene su optužbe protiv 19 svećenika, zbog seksualnog zlostavljanja djece u biskupiji Cork.

Kenny je prvi irski premijer koji se drznuo osuditi Svetu Stolicu zbog njezine uloge u skandalu optuživši je da je, pomažući u zataškavanju, narušila suverenitet Irske te da odnosi između Crkve i države više nikad neće biti isti. Taj je čin označio prekretnicu u povijesti Irske. Trenutak u kojem je irska politička klasa, prema mišljenju političkih analitičara, konačno izgubila strah i respekt od nekada moćne Katoličke crkve. Vatikan je doživio novi veliki udarac zatvaranjem irske ambasade pri Svetoj Stolici jer je riječ o prvoj velikoj katoličkoj državi koja se odlučila na takav potez. Kenny je u premijersku fotelju sjeo tek u ožujku, a napad na katoličku oligarhiju s Trga svetoga Petra u Rimu samo mu je podigao popularnost. Novu epizodu u sukobu Kennyja i Svete Stolice zasigurno neće trebati dugo čekati.