POTOP NA TAJLANDU

Biblijska poplava u Bangkoku, ugroženo 12 milijuna ljudi

07.11.2011 u 13:30

Bionic
Reading

Velike poplave na Tajlandu koje traju već tri mjeseca i po posljednjim su podacima odnijele više od 500 života, počele su u ponedjeljak ugrožavati i podzemnu željeznicu, dio industrijske zone i krizni stožer za obranu od poplave, javljaju agencije

Voda je preplavila i poznatu tržnicu Chatuchak, a na udaru je i najsjevernija postaja

nadzemne gradske željeznice i tri postaje gradskog metroa. Voda koja napreduje na jug, prema središtu grada, približava se i velikom autobusnom kolodvoru za međugradski promet.

Poplave se sele u Bangkok iz sjevernih i središnjih dijelova zemlje gdje se život postupno vraća u normalu. Po riječima premijerke Yingluck Shinawatre, za obnovu zemlje trebat će 100 milijarda bahta ili 3,3 milijarde dolara.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi nesvakidašnje poplave koje su pogodile Bangkok mogle biti tek priprema za buduće teškoće, kada klimatske promjene dodatno pogoršaju stanje u prijestolnici što nepovratno tone.

'Ako se ništa ne promijeni, za 50 godina većina Bangkoka bit će ispod razine mora', upozorava Anond Snidvongs, stručnjak za klimatske promjene na sveučilištu Chulalongkornu u Bangkoku.

Tu je, dakako, i prijetnja porasta razine Tajlandskog zaljeva za 19 do 29 cm do 2050, tridesetak kilometara južno od tajlandske prijestolnice. Rijeku Chao Phraya koja prolazi Bangkokom i redovito se izlijeva iz korita, snaći će ista sudbina.

No tome se pridodaje i slijeganje megapolisa uzrokovano ubrzanim crpljenjem podzemnih voda za industriju i potrošnju njegovih stanovnika kojih je danas 12 milijuna.

Po studiji Svjetske banke, Azijske banke za razvoj i Japanske banke za međunarodnu suradnju, tajlandska prijestolnica od konca 70-ih tone 10 cm svake godine.

Zahvaljujući vladinim mjerama za zaštitu podzemnih voda, ritam eksploatacije podzemnih voda pao je na manje od centimetra na godinu i trebao bi se još usporiti za 10 posto svake godine, ističe se u izvješću. No Anond pobija te brojke i upozorava da je i dalje riječ o alarmantnom ritmu od jednog do tri centimetra.

Zbog svega toga, međunarodna Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) svrstala je 2007. Bangkok među deset gradova u svijetu kojima do 2070. poplave najviše prijete. Svjetska banka pak upozorava da je rizik od poplava do 2050. učetverostručen.

Potop u Bangkoku