PRODUŽENA KRIZA

Za zbrinjavanje izbjeglica potrebno pola milijarde eura

07.11.2011 u 13:17

Bionic
Reading

Na ministarskoj konferenciji o izbjeglicama i raseljenim osobama u Beogradu usvojena je Zajednička ministarska deklaracija kojom je definiran konačni okvir za rješavanje izbjegličkog pitanja u zemljama regije i jasno dan smjer za buduće djelovanje. Deklaracijom se također utvrđuju okviri Zajedničkog regionalnog programa trajnih rješenja za izbjeglice i raseljene osobe koji je, prije svega, fokusiran na osiguranje adekvatnog stambenog zbrinjavanja

U slučaju Hrvatske to znači nastavak već postojećeg programa stambenog zbrinjavanja izbjeglica - bivših nositelja stanarskih prava.

Na konferenciji su, osim potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Gordana Jandrokovića, sudjelovali i ministri vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, Crne Gore Milan Roćen i Srbije Vuk Jeremić te predstavnici međunarodnih partnera, visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres, europski povjerenik za proširenje i europsku politiku susjedstva Štefan Fuele, predstavnik Ureda za stanovništvo, izbjeglice i migracije američkog State Departmenta te predstavnici Vijeća Europe i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

Ministar Gordan Jandroković poručio je da Hrvatska i dalje ostaje predana provedbi sveobuhvatnih nacionalnih mjera povratka, a nastavkom sudjelovanja u provedbi Zajedničkog regionalnog programa također pokazuje dosljednost u primjeni mjera i standarda za pomoć izbjeglim i raseljenim osobama. 'To se pokazalo važnim i tijekom pregovora s Europskom unijom, prilikom ispunjavanja mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava', naveo je Jandroković, a priopćili su iz MVPEI-ja.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, predstavljajući Regionalni program za rješavanje pitanja izbjeglica, rekao je da će njime biti pronađeno rješenje za 27.000 domaćinstava i oko 73.500 najugroženijih osoba u regiji. Jeremić je naveo da je za ostvarivanje zajedničkog regionalnog programa potrebno oko 500 milijuna eura, koji će biti osigurani iz stranih donacija, javlja B92.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj ukazao je da je važno da se svaka zemlja u regiji obaveže da će, paralelno sa danas usvojenim ciljevima, nastaviti i produbiti pojedinačne aktivnosti kako bi u regiji bilo zatvoreno pitanje izbjeglica i raseljenih osoba. Prema njegovim ocjenama, problem izbjeglica i raseljenih nije doveden do kraja, ali bi ovaj skup, kao i donatorska konferencija koja se planira za iduću godinu, mogao doprinijeti da se to konačno dogodi. Alkalaj je naveo i da se BiH, u namjeri da što brže riješi ovo pitanje, odlučio kreditno zadužiti.

Na Zapadnom Balkanu ima oko 200.000 raseljenih i izbjeglih, što je posljedica ratova od 1991. do 1995. godine. Visoki povjerenik za izbjeglice UN-a Antonio Guterres zbog toga je ovu regiju uvrstio u pet prioritetnih produženih izbjegličkih kriza u svijetu koje je potrebno riješiti.