RASPUŠTENA VLADAJUĆA STRANKA

Novi udar na demokraciju u Tajlandu

02.12.2008 u 18:57

Bionic
Reading

Tajlandski Ustavni sud naredio je u utorak raspuštanje vladajuće stranke, proglašene krivom za izbornu prevaru, te zabranio premijeru Somchaiju Wongsawatu svaku političku aktivnost tijekom pet godina, izjavio je sudac

BANGKOK - Do presude dolazi u trenutku dok je Tajland poprište protuvladinih prosvjeda unazad tjedan dana koji su doveli do zatvaranja dvije zračne luke u Bangkoku blokirajući više od 350.000 putnika.

"Ustavni sud odlučio je jednoglasno raspustiti Stranku vlasti naroda (PPP)", kazao je sudac Chat Chonlaworn koji je predsjedao skupinom od devet sudaca.

"Shodno tome, čelniku stranke i članovima stranke zabranjuje se politička aktivnost tijekom pet godina", dodao je sudac.

Ustavni sud bavio se mjesecima nepravilnostima koje su počinili neki pripadnici stranke na parlamentarnim izborima u prosincu 2007. koje je osvojila ta stranka.

Prema Ustavu usvojenom u kolovozu 2007. na poticaj vojne hunte, cjelokupna stranka može se raspustiti u Tajlandu ako se ijedan njezin dužnosnik proglasi krivim za izbornu prevaru.

U Stranci vlasti naroda okupili su se svi visoki dužnosnici bivšeg premijera Thaksina Shinawatre kojega je u rujnu 2006. svrgnula vojska. Sadašnji šef vlade Somchai Wongsawat šogor je Thaksina koji živi u egzilu.

U svibnju 2007. sud koji je oformila hunta naredio je raspuštanje stranke Thai Rak Thai koju je osnovao Thaksin. Zabranio je čelnicima te skupine, među kojima Thaksinu, svaku političku aktivnost tijekom pet godina.

Vladin glasnogovornik rekao je da će šestostranačka koalicija odstupiti s vlasti "Poštivat ćemo zakon. Koalicijske stranke uskoro će se sastati kako bi isplanirale slijedeći potez", kazao je.

On je dodao kako se odgađa i susret na vrhu ASEAN-a koji će trebap u prosincu početi u Tajlandu.

Visoki dužnosnici vladajuće stranke kojima nije zabranjeno političko djelovanje najavili su okupljanje u novoj stranci.