Svijet NE ŽELI VAKUM U VLASTI

Nema Papandreuove ostavke prije dogovora o novoj vladi

Grčki premijer George Papandreu neće podnijeti ostavku prije nego li se vladajuća i oporbene stranke dogovore o formiranju nove koalicijske vlade i o 'imenovanju novog premijera', rekao je vladin izvor za novinsku agenciju France Presse

'Ostavke ne može biti bez prethodnog dogovora o vladi jer bi se stvorio vakuum u vlasti, zato se stranke prvo moraju dogovoriti i imenovati novog premijera', rekao je izvor.

Izvor ističe da vlada želi takav dogovor postići 'tijekom dana' (nedjelja) i podsjeća da je Papandreu ovih dana više puta rekao kako je spreman dati ostavku kada se nađe zamjena za njegovu ekipu.

Drugi izvor u vladajućoj stranci PASOK-u rekao je za AFP da je 'siguran' u Papandreuovu ostavku. 'Moguće je da već odstupi danas, ali potreban mu je dogovor o novoj vladi', dodaje taj izvor.

'Moramo pronaći osobu koju će prihvatiti obje strane, a on će nakon toga odstupiti', kazao je. 'Ne možemo više gubiti vrijeme', upozorio je isti izvor.

Vođa oporbene grčke desnice Antonis Samaras rekao je u nešto ranije u nedjelju da je "spreman pomoći" u formiranju vlade nacionalnog jedinstva, ali pod uvjetom da premijer George Papandreu podnese ostavku kako bi se počela rješavati politička kriza u zemlji.

Po riječima Papandreua, nova vlada mora spasiti zemlju od stečaja i napuštanja eura na temelju programa izlaska iz dužničke krize koji su koncem listopada u Bruxellesu donijele zemlje eurozone, a mora se provesti do konca 2012.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još