Svijet POLITIČKI KONSENZUS

Grčku će voditi koalicijska vlada, Papandreu odstupa

Pregovori o osnivanju koalicijske vlade počet će uskoro, izjavio je u subotu grčki premijer George Papandreu, najavljujući idući korak u spriječavanju bankrota države i prelijevanju krize diljem Europe i svijeta

Papandreu je grčkom predsjedniku rekao da nacija mora postići politički konsenzus oko ostanka u eurozoni, u vrijeme dok europski čelnici pokušavaju uvjeriti ostatak svijeta kako eurozona može prevladati dužničku krizu.

'Kako bismo postigli tu široku suradnju, uskoro ćemo pokrenuti nužne procedure i kontakte', rekao je Papandreu novinarima nakon razgovora s predsjednikom Karolosom Papuliasom.

Nekoliko sati nakon izglasavanja povjerenja vladi u parlamentu, Papandreu je rekao da je Grčka morala izbjeći prijevremene izbore, te je pozvao na osnivanje koalicijske vlade kako bi se osigurao paket financijske pomoći, glavno oružje kojim se Europa bori protiv gospodarske krize.

'Cilj mi je što skorije formiranje vlade', rekao je grčki premijer. 'Izostanak konsenzusa izazvat će bojazan naših europskih partnera oko toga hoćemo li ostati u eurozoni', dodao je.

Izvori uključeni u pregovore kažu kako ih vodi ministar financija Evangelos Vanizelos, najvjerojatniji predsjednik nove koalicijske vlade.

Izvori prenose da će Papandreu, socijalist čiji su otac i djed bili grčki premijeri, odstupiti u korist Vanizelosa, suparnika kojega je pobijedio na stranačkim izborima 2004.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još