ANKETE U SAD-U

Obama prvi put zaostaje za Romneyem

04.11.2011 u 20:22

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama prvi put u ispitivanju javnog mnijenja zaostaje za republikancem Mittom Romneyem, ako on bude izabran za predsjedničkog kandidata, iako mu je podrška birača u laganom porastu, pokazali su rezultati istraživanja Reuters/Ipsosa objavljeni u petak

Anketa je pokazala da bi Obama tijesno izgubio od Romneya da se izbori umjesto u studenom iduće godine održe danas, jer ga je poduprlo 43 posto ispitanih registriranih glasača, jedan posto manje nego Romneya. No Reuters ističe da je ta razlika zapravo zanemariva jer je manja od dopuštene pogreške u anketi koja iznosi oko tri posto. Obama je u istoj anketi u listopadu imao prednost od šest posto nad bivšim guvernerom Massachussettsa.

No ako se republikanci odluče ne nominirati Romneya, sadašnji predsjednik je u boljoj situaciji jer nad preostala dva moguća kandidata ima prednost - poslovnog čovjeka Hermana Caina pobijedio bi s 46 prema 41 posto glasova, dok je odnos prema teksaškom guverneru Ricku Perryju 47-41.

Obamin način vođenja države podržava 49 posto Amerikanaca, dva posto više nego u anketi provedenoj u listopadu, dok se broj onih koji se ne slažu s njegovom politikom ostao isti - 50 posto.

Istraživanje javnog mnijenja provedeno je od ponedjeljka do četvrtka na uzorku od 1106 ispitanika, među kojima je 937 bilo registriranih glasača. Margina pogreške je bila +/- 2,9 posto za sve ispitanike, a +/- 3,2 posto za registrirane glasače.