DIPLOMATSKI RAT

Iranci spremni na vojni udar Izraela i SAD-a

05.11.2011 u 07:48

Bionic
Reading

U jeku žestokog diplomatskog napada zapadnih vlada na sve ratoborniji Teheran, iranski režim upozorio je Washington da ne zaoštrava odnose između dviju zemalja. Diplomatske napetosti odražavaju rastuću zabrinutost zbog potencijalnog otvaranje nove bliskoistočne ratne zone

Ali Akbar Salehi, iranski šef diplomacije, osvrnuo se na tvrdnje da izraleski premijer Benjamin Netanyahu pokušava dobiti podršku unutar vladajuće koalicije za napad na Iran.

Britanski Guardian otkrio je da Velika Britanija razmatra planove za potencijalne zajedničke zračne i morske napade s SAD-om na iranske vojne baze. To je u četvrtak nagnalo NATO da izjavi kako neće sudjelovati ni u kakvim vojnim akcijama, što je izazvalo burnu Salehovu reakciju. Ministar vanjskih poslova ističe da bi bilo kakav napad od strane Izraela ili SAD-a rezultirao trenutačnom odmazdom. Usto, optužio je Washington za nerazboritost i nepromišljenost.

Iranci spremni na najgore

'SAD je, nažalost, izgubio razum i oprez u međunarodnim odnosima', rekao je novinarima za vrijeme posjeta Libiji. 'Naravno, spremni smo za najgore, ali nadamo se da će dvaput promisliti prije nego što dođu u sraz s Iranom.'

U zasebnom intervjuu za turske novine Salehi je izjavio da je Teheran spreman za rat s Izraelom. 'Osam godina slušamo izraelske prijetnje. Mi smo ujedinjena nacija… Sigurni smo u sebe. Možemo braniti svoju zemlju', rekao je Salehi.

Pritisak na Iran raste otkada su se pojavile optužbe da Teheran stoji iza pokušaja ubojstva veleposlanika Saudijske Arabije u Washingtonu. Bijela kuća izravno je prozvala Teheran, no iranski režim zanijekao je optužbe.

Čeka se izvještaj IAEA-e

Taj slučaj intenzivirao je neprijateljstvo dviju država i pokrenuo novi val američke zabrinutosti iranskim nuklearnim programom obogaćivanja urana. Obavještajni podaci ukazuju na to da su pojedine iranske centrifuge za obogaćivanje urana skrivene u vojnoj bazi blizu svetog gada Qom, oko 160 kilometara jugozapadno od Teherana.

Međunarodna agencija za atomsku energiju objavit će idućeg tjedna izvještaj o iranskom nuklearnom programu, a očekuje se da će ovoga puta iznijeti i dokaze o tajnim planovima za proizvodnju nuklearnih bojevih glava.

Izraelski ministar obrane Ehud Barak, koji zagovara napad na Iran, u četvrtak je posjetio London, gdje se susreo s Peterom Rickettsom, glavnim savjetnikom britanskog premijera Davida Camerona za sigurnost, ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom i novim ministrom obrane Philipom Hammondom
Hague je nakon sastanka izjavio da su razgovarali o 'zajedničkim brigama poput… prijetnje koju predstavlja iranski nuklearni program'.

Danska 'ni pod razno' 

Villy Søvndal, danski šef diplomacije, napominje da se njegovazemlja ni u kakvim okolnostima neće pridružiti vojnim akcijama protivIrana, kao što je to učinila u slučajevima Libije i Afganistana.'Ne mogu zamisliti da će izanapada na Iran rezolucijom stati UN. Ne bi se osigurala ni regionalnapotpora. Bila bi to jedna od najneizglednijih vojnih misija', kažeSøvndal. 'Naravno, možete bombardirati neke zgrade i opremu, te možda možeteodgoditi stvari za godinu-dvije. No ne vidim situaciju u kojoj bise Danska u to uključila. To bi proizvelo veliku nestabilnost… mogli bismou konačnici osnažiti postojeći iranski režim', rekao jeSøvndal.

Ukratko, Downing Street poručuje da su 'sve opcije otvorene' u odnosima s Iranom ako Teheran ne odustane od proizvodnje nuklearnog oružja.

Curenje tajni iz Mossada

U Izraelu se nastavlja prijepor oko toga treba li krenuti s napadima na Iran. Mediji izvještavaju da je Netanyahu naredio istragu oko curenja informacija iz planova o napadu na iranska nuklearna postrojenja. Kuvajtske novine al-Jarida pišu da su glavni osumnjičenici Meir Dagan i Yuval Diskin, bivši šefovi izraleskih obavještajnih agencija Mossad i Shin Bet. Netanyahu navodno vjeruje da je dvojac nastojao poremetiti planove o napadu, jer se obojica protive vojnoj akciji u Iranu ako se ne iscrpe sve druge mogućnosti. U siječnju je nedavno umirovljeni Dagan nazvao potencijalni napad na Iran 'najglupljom idejom' koju je ikada čuo.

Čak i inače dobro obaviješteni izraelski analitičari priznaju da nemaju pojma što se događa u pozadini najnovijih turbulencija.

'Mnogi drže da Netanyahu i Barak vode sofisticirani psihološki rat i zapravo ne namjeravaju pokrenuti vojnu operaciju, ali mnogi visoki dužnosnici su još uvijek u strahu', napisali su Amos Harel i Avi Issacharoff, ugledni autori izraleskog Haaretza.