PROPAO SUMMIT G20?

Drama u Cannesu: SAD ne žele dati novac MMF-u!

04.11.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Čelnici G20 borili su se dva dana u Cannesu da donesu konkretne odluke na summitu koji je prvenstveno bio fokusiran na politička previranja u Grčkoj i brigu o Italiji jer prijete svjetskom gospodarstvu. Međutim, nisu se uspjeli dogovoriti kako povećati moć Međunarodnog monetarnog fonda kako bi se zaustavila europska dužnička kriza, premda su priznali da bi trebalo povećati sredstva Fonda, čemu su se usprotivile SAD, piše CBC

Grčki premijer Georges Papandreou danas se suočava s glasovanjem o povjerenju u parlamentu, nakon što je šokirao partnere u EU i pozvao na referendum o teško izborenom paketu pomoći za spas Grčke.

Sva ta zbivanja su zasjenila ključni sastanak G20 u Cannesu. Delegati u Cannesu usmjerit će pozornost na jačanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi zaštitili osjetljiva gospodarstva poput Italije i Španjolske, piše BBC.

Prema dosadašnjim informacijama, MMF-ova sredstva mogla bi biti udvostručena da bi se smirila tržišta.

Kako piše Sky News, fond trenutno ima 950 milijardi dolara resursa, premda je više od polovice u upotrebi ili je predano zemljama u krizi.

Planira se hitno povećanje fonda zbog zabrinutosti da Europski fond za financijsku stabilnost neće uspjeti potaknuti investitore i smiriti tržišta.

Pod snažnim pritiskom tržišta i europskih kolega Italija je pristala na monitoring Međunarodnog monetarnog fonda i Europske unije tijekom procesa reformiranja mirovinskog sustava, tržišta rada i privatizacije.

Porast sredstava MMF-a zasigurno će izazvati kontroverze u Velikoj Britaniji jer će indicirati to da će se Britanija indirektno obvezati na pružanje dodatne gotovine za spašavanje eurozone, premda MMF neće izravno dati novac EFSF-u, a dodatni se novac neće prikazati kao britanski deficit zbog načina na koji se doprinos obračunava.

Međutim, prema posljednjim informcijama s The Telegrapha, izgleda da je propao dogovor sudionica G20 oko povećanja sredstava MMF-a. Naime, SAD ne žele staviti svoj novac u MMF, dok s druge strane gotovo nijedna članica eurozone ne želi participirati u EFSF-u.

'Eksplodira li euro, eksplodirat će i EU', rekao je na summitu francuski predsjednik Nicolas Sarkozy

Svjetsko tržište odmah je reagiralo na još uvijek nepotvrđene informacije. Američke burze bilježe pad nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da će teško koja država u grupi od 20 razvijenih zemalja sudjelovati u spašavanju eurozone.

Mnogi strani mediji summit su već proglasili propalim.