TUŽBA I PROTUTUŽBA

Presuda Gotovini Srbiji dokaz za genocid pred sudom

04.11.2011 u 11:10

Bionic
Reading

Srbija treba podnijeti Međunarodnom sudu pravde dopunske pisane argumente protiv Hrvatske u slučaju tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Beograd će se, između ostalog, pozvati na presudu kojom je Haški sud osudio Antu Gotovinu zbog progona srpskog stanovništva tijekom i poslije Oluje iako je riječ o još uvijek nepravomoćnoj presudi, saznaje agencija Beta

Dvije države optužuju jedna drugu za genocid počinjen u ratu 1991-1995. u Hrvatskoj iako službeni Beograd opovrgava da je uopće sudjelovao u tom ratu.

Hrvatska je tužbu protiv tadašnje SR Jugoslavije podnijela najvišem sudu UN-a u srpnju 1999, a Srbija je kontratužbu sudu dostavila u siječnju prošle godine.

Službeni Zagreb je krajem 2010. godine odgovorio na kontratužbu, a Beograd do danas ima rok uzvratiti na taj podnesak.
Hrvatska će zatim moći uložiti još jedan pisani odgovor, a ukoliko strane do tada ne odustaju od tužbi, glavna usmena rasprava mogla bi se održati 2013. godine.

Srbija za povlačenje tužbi

Vlada Srbije smatra da je za međusobne odnose Srbije i Hrvatske najbolje rješenje međusobno povlačenje tužbi za genocid, rekao je državni tajnik u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen.
'Za to je nužno da postoji politička volja s obje strane. Mi ćemo ustrajati i dalje, smatramo i dalje da je povlačenje tužbi najbolje rešenje', istakao je Homen.