VALENTIN INZKO:

'Neka se političari u BiH ugledaju na nogometaše'

02.04.2009 u 13:57

Bionic
Reading

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko pozvao je u četvrtak političare u toj zemlji da se ugledaju na nogometaše i napokon učine nešto dobro za svoju državu

SARAJEVO - Inzko je tijekom dana sudjelovao u radu Vijeća ministara BiH a novinarima je nakon toga u Sarajevu kazao kako je uspjeh bosanskohrcegovačke nogometne vrste, koja je u srijedu u Zenici svladala Belgiju rezultatom 2:1, ujedno važna politička poruka.

"To je sjajan primjer kako BiH može vlastitim snagama ostvariti uspjeh", kazao je Inzko koji se pred novinarima pojavio ogrnut navijačkim šalom bosanskoherceovačke nogometne reprezenstacije.

Inzko je već u srijedu navečer u Zenici, gdje je i pratio utakmicu, čestitao izborniku Miroslavu Blaževiću na velikoj pobjedi što nogometašima BiH daje realne izglede za plasman na svjetsko nogometno prvenstvo iduće godine u Južnoafričkoj Republici.

Slavodobitni naslovi i hvalospjevi posvećeni Blaževiću i njegovim igračima osvanuli su u četvrtak na naslovnicama dnevnih listova u BiH.

"Opet smo ih (Belgiju) razbili", piše "Dnevni avaz".

List ističe kako je malo tko u BiH vjerovao kako će se u srazu s Belgijom doći do čak šest bodova no na kraju se ipak pokazalo tko je objektivno imao bolju momčad.

"Ćirini zmajevi spalili vragove", naslov je kojim je utakmicu u Zenici popratilo "Oslobođenje", a taj list također konstatira kako je svatko kome je Bosna i malo u srcu sada ponosan na nogometaše što su ostvarili pobjede koje se već sada mogu smatrati povijesnima.

Nakon pobjede bosanskohercegovačkih nogometaša u Zenici slavilo se diljem BiH, a nisu zabilježeni ozbiljniji izgredi osim u Mostaru gdje je policija morala uporabiti suzavac kako bi rastjerala skupinu agresivnih huligana koji su bacali kamenje.

Inspektor u županijskom ministarstvu unutarnjih poslova Himzo Đonko potvrdio je kako su uhićene tri osobe.