SLOVENSKI MEDIJI:

'Hrvatska pred najtežom izolacijom u Europi'

02.04.2009 u 13:45

Bionic
Reading

Za jučerašnje otkazivanje sastanka ministara vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i Samuela Žbogara s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom u Bruxellesu kriva je Hrvatska, a Slovenija neće deblokirati hrvatske pristupne pregovore bez 'cjelovitog dogovora' o načinu rješavanja pitanja granice, navode u četvrtak slovenski mediji

LJUBLJANA - 'Rehn je sastanak odgodio za kasniji datum jer nije dobio (pismeni) odgovor Hrvatske na svoj prijedlog, a očekivao ga je u ponedjeljak', navodi ljubljanski list Dnevnik. List podsjeća i na Žbogarovu izjavu nakon potvrde da je sastanak otkazan kako je Slovenija 'cijelo vrijeme u dosadašnjim razgovorima vrlo konstruktivno i iskreno nastojala da dođe do rješenja', te da to 'ubuduće očekuje i od Hrvatske'. Ako ne dođe do cjelovitog rješenja za granicu u okviru Rehnove inicijative, Žbogar 'ne vidi promjenu okolnosti' koja bi Sloveniji omogućila deblokadu pristupnih poglavlja na koje je uložila rezerve zbog navodnog prejudiciranja granice, piše list.

Hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića vijest o otkazivanju sastanka zatekla je jučer na putu u Bruxelles. Premijer Ivo Sanader izjavio u srijedu da mu nisu poznati razlozi odgode sastanka koji će se održati nakon Uskrsa, ali je ponovio poziv Sloveniji da omogući deblokadu pristupnih pregovora, dodajući da granični bilateralni spor treba riješiti pred Međunarodnim sudom pravde na osnovi međunarodnog prava, a ne političkom medijacijom jer politički povučene granice nikad ne donose dobro nego stvaraju nove probleme.

Ljubljansko Delo u četvrtak izjave visokih hrvatskih dužnosnika u kojima se ponovno naglašava stajalište da je granični prijepor pravno, a ne političko pitanje stavlja u konteks unutarnje politike prije lokalnih izbora.

'Rehn je otkazao sastanak jer je Zagreb 'po drugi put' i mimo dogovora uzeo dodatno vrijeme za razmišljanje o ponuđenom prijedlogu. U Zagrebu postoje tumačenja da hrvatske vlasti prvenstveno zbog domaće javnosti žele pokazati da Hrvatskoj ne prijete nikakvi rokovi i da politička elita nije ni pod kakvim pritiskom... Čini se naime da odbacivanje prijedloga Europske komisije nije opcija o kojoj bi se moglo ozbiljno razmišljati. To bi Hrvatsku dovelo do najteže izolacije u Europi do sada, a na to cijelo vrijeme upozoravaju iz EU-a', tvrdi Delo.