Svijet POTPORA TROJKE

'Slovenija počinje shvaćati da EU gubi strpljenje'

Predsjednička Trojka Europske unije, koju čine Francuska, Češka i Švedska, dala je 'jedinstvenu potporu' sadašnjim naporima usmjerenim nastavku pristupnih pregovora s Hrvatskom, istaknulo je u četvrtak češko predsjedništvo EU-a

BRUXELLES - U srijedu navečer u Bruxellesu održan je sastanak povjerenika za proširenja Ollija Rehna, potpredsjednika češke vlade Alexandra Vondre, švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta i francuskog veleposlanika pri EU Pierrea Selala.

"Na sastanku je izražena jedinstvena potpora naporima kako bi se pokrenuli pristupni pregovori s Hrvatskom. Postoji ozbiljna zabrinutost zbog sadašnje situacije i izraženo je jasno stajalište da se očekuje napredak u svjetlu predstojeće Međuvladine konferencije o pristupanju 24. travnja", kaže se u izjavi češkog predsjedništva.

Sastanak s predsjedničkom Trojkom sazvan je nakon što je odgođen susret povjerenika Rehna s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom.

Europski diplomatski izvor rekao je za Hinu da "Slovenija počinje shvaćati da zemljama članicama istječe strpljenje" zbog blokade hrvatskih pregovora.

Od Slovenije i Hrvatske očekuje se konstruktivna suradnja s Europskom komisijom koja nastoji približiti stajališta dviju zemalja u vezi s načinom kako riješiti granični spor zbog kojega Ljubljana blokira pristupne pregovore.

Upitan uključuje li potpora Rehnovim naporima i potporu njegovom posljednjem kompromisnom prijedlogu, čije su pojedinosti još uvijek nepoznate javnosti, izvor je rekao da je "riječ o vrlo kompliciranom pravnom dokumentu" koji nije predstavljen stranama kao nešto konačno, što treba prihvatiti ili odbaciti, nego ga se može dorađivati.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još