'NAJVIŠE JE VOLIO UTORKE'

Castro impresionirao papu Ivana Pavla Drugog

02.04.2009 u 13:16

Bionic
Reading

Negdašnji kubanski čelnik Fidel Castro impresionirao je pokojnog papu Ivana Pavla II. čitajući njegova predavanja, podučavanja i poeziju, uoči njihova sastanka 1996. u Vatikanu, navodi se u novoj knjizi o životu Karola Wojtyle

VARŠAVA - Knjiga "Najviše je volio utorke" temeljena je na razgovorima novinarke Brygide Grysiak s nadbiskupom Mieczyslawom Mokrzyckijem, jednim od tajnika Ivana Pavla Drugoga

Knjiga je zasad objavljena samo u Poljskoj i u nekoliko je dana prodana u 20,000 primjeraka. Uskoro se očekuju izdanja na engleskom, francuskom, njemačkom i ukrajinskom jeziku.

Mokrzycki se u knjizi prisjeća pojedinosti o papinim susretima s političkim čelnicima poput Fidela Castra, Vladimira Putina i Jasera Arafata

"Castro se sjajno pripremio za susret. Pročitao je mnoga od papinih djela, uključujući i njegovu poeziju. Odlično se snalazio u enciklikama, koje je proučio do detalja", navodi Mokrzycki. "Sveti Otac je bio vrlo impresioniran", dodaje sadašnji nadbiskup Lavova.

Mokrzycki je napisao da je jedan od Wojtylinih neostvarenih snova bio posjet Rusiji. Tadašnji ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je Papi jednom prigodom: "Sveti Oče, ja bih vas pozvao u posjet, ali ruska pravoslavna crkva još nije sazrela za to".

U knjizi piše kako je Ivan Pavao II. posebno volio palestinskog čelnika Jasera Arafata, s kojim je pristajao sastajati se svaki put kada bi Palestinac to zatražio. "Ti su susreti Papu ispunjavali radošću jer je razgovarao s čovjekom kojeg su mnogi prezirali, a kojem je on davao snagu i hrabrost". Mokrzycki kaže da se Papa nije brinuo zbog kritika koje su izazvali česti susreti s Arafatom.

Također se prisjetio Papina susreta s Turčinom Mehmetom Alijem Agcom, koji ga je teško ranio u atentatu na Trgu svetog Petra. Suprotno vjerovanjima "taj čovjek nije pokazao pokajanje ili žaljenje", tvrdi Mokrzycki. Papa mu je svejedno oprostio.

Bivši tajnik napisao je kako je Wojtyla volio utorke, odakle i naslov za knjigu, dane koji su mu jednom ili dvaput mjesečno bili slobodni. Tada je sa svojim bliskim suradnicima i prijateljima odlazio u Dolomite ili u Toskanu. Šetao je, čitao, a navečer bi se cijelo društvo okupilo oko krijesa i pjevalo.

Ivan Pavao II. također je volio slatko, ali je pazio na svoju težinu, što je nagnalo poljske časne sestre, koje su vodile vatikansku kuhinju, da mu ne poslužuju slastice nakon objeda. Ponekad, kaže Mokrzycki, Papa bi se nasmiješio i prstom nacrtao krug na stolnjaku. "Bio je to znak da hoće kolačić, a časne su morale poslušati".

Ivan Pavao II. umro je na današnji dan prije četiri godine.