POVIJEST SE PIŠE U CANNESU

ECB neočekivano snizila kamatnu stopu!

03.11.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Uoči samita G20 u Cannesu, europske burze bilježe znatan pad, javlja Bloomberg News. Neizvjesna situacija u eurozoni ostavila je traga i na azijskom tržištu dionica, piše Wall Street Journal. A BBC javlja kako je posve neočekivano Eurospka središnja banka snizila kamatnu stopu u eurozoni

Današnji samit lidera iz skupine zemalja G20 u Cannesu otvarila je Francuska, poslije čega slijedi radni ručak o Grčkoj i eurozone, nakon što čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Španjolske održe još jedan krug razgovora.

Mario Draghi, novi predsjednik Europske središnje banke (ECB), mogao bi podsjetiti ulagače da on nije tu da izvlači vlade iz dugova te će se oduprijeti pritisku koji se stavlja na Europsku središnju banku da nastavi kupovati obveznice država suočenih s krizom. Ono što je iznenadilo sve jest da je ECB neočekivano smanjila kamatnu stopu eurozone na 1,25 posto u odnosu na prijašnjih 1,5 posto.

Mnogi ekonomisti strahuju da bi eventualni izlazak Grčke iz eurozone mogao dovesti do 'financijske zaraze' jer će se ulagači i obični štediše u bankama drugih zemalja eurozone početi bojati da će i njihove vlade slijediti grčki primjer, piše BBC.

Portugal i Irska spominju se kao potencijalni 'kandidati' grčke sudbine, a ni Italija ni Španjolska nisu daleko.

Ukoliko Grčka izađe iz eurozone, morat će uvesti svoju valutu koja će biti poprilično devalvirana u odnosu na euro. Svaki takav potez samo bi produbio krizu eura, ali bi utjecao i na krhko globalno gospodarstvo. No, izlazak iz eurozone, po sadašnjim odredbama Ugovora, nije moguć bez izlaska iz Europske unije, izjavila je u četvrtak glasnogovornica Europske komisije Karolina Kottova.

Italija, čija je razina duga znatno veća od grčkog, ima na stotine milijardi eura duga koji tek treba doći na naplatu u narednih 12 mjeseci.

Međutim, sve je teže posuđivati novac na međunarodnim financijskim tržištima.

Jednogodišnji trošak posuđivanja je porastao za 5,1 posto, što je najviša razinu otkad je uveden euro, a daleko je iznad svega 0,3 posto kamata koliko, primjerice, mora platiti Njemačka.