Svijet ZAŠTITA RADNE SNAGE

Filipini stavili Hrvatsku na crnu listu

  • Autor: An. S.
  • 3.11.2011 12:28:08
  • 3.11.2011 10:25:07

Vlada Filipina zabranila je slanje svojih radnika u 41 zemlju, među kojima i u Hrvatsku, i to zbog nedovoljne zaštite stranih radnika

Tako je Hrvatska svrstana uz bok zemalja poput Afganistana, Libanona, Kube, Sjeverne Koreje, Čada, Libije, Sudana, Kambodže, Haitija, Srbije, Indije, Pakistana, Zimbabvea, Irak ...

Filipincima je zabranjen rad u zemljama koje nisu potpisnice sporazuma s tom državom o zaštiti stranih radnika, a nemaju ni svoje zakone koji reguliraju to područje.

'Mi ćemo nastaviti slati radnike u 125 zemalja, s obzirom na to što smo u njima provjerili podatke o zaštiti stranih radnika. Zabrana zapošljavanja u ostalim zemljama bit će ukinuta ukoliko te zemlje poduzmu odgovarajuće korake zaštite filipinskih radnika', navela je ministrica za rad Rosalinda Baldoz, uz ogradu da se zabrana ne odnosi na multinacionalne kompanije u navedenim zemljama.

Oko 10 posto od 94 milijuna stanovnika Filipina radi u inozemstvu. Zemlje koje se nalaze na crnoj listi nisu glavne destinacije filipinskih gastarbajtera, javlja AP. Više od milijun Filipinaca radi u zemljama Bliskog istoka i česte su pritužbe na zlostavljanja. Zbog toga je donesen zakon kojim bi se primoralo zemlje primateljice radne snage da se više angažiraju na zaštiti radnika.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još