BARROSO UPOZORAVA

'Grčko NE imalo bi nesagledive posljedice'

02.11.2011 u 19:03

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je u srijedu na političko i nacionalno jedinstvo u Grčkoj, upozorivši da bi odbijanje programa pomoći za tu zemlju imalo nesagledive posljedice

"Želim uputiti hitan i iskren poziv na nacionalno i političko jedinstvo u Grčkoj", rekao je Barroso po dolasku u Cannes, gdje u četvrtak počinje summit skupine najbogatijih zemalja G20. Barrosovu izjavu objavio je njegov ured u Bruxellesu.

Summit G20 u Cannesu mogao bi se pretvoriti u još jedan krizni sastanak za spas eurozone nakon što je grčki premijer George Papandreu najavio referendum o programu pomoći koji je teškom mukom dogovoren na summitu eurozone 26. i 27. listopada.

U Cannesu će se u srijedu održati sastanak njemačke kancelerke Angele Merkel, francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, predstavnika europskih institucija i Međunarodnog monetarnog fonda. Sastanku će se pridružiti i grčki premijer George Papandreu

"Mi u Europskoj uniji dogovorili smo se o dalekosežnim mjerama za potporu Grčkoj. Ali za provedbu tih mjera od ključne je važnosti stabilnost u zemlji. Bez prihvaćanja programa pomoći EU-a i MMF-a, uvjeti za grčke građane postat će još teži, posebice za one najslabije. Posljedice bi bilo nemoguće sagledati. Stoga pozivam vladu i političke vođe u Grčkoj da pokažu spremnost za nacionalno i političko jedinstvo kako bi osigurali najširu potporu koja je potrebna za provedbu programa", istaknuo je Barroso.