Svijet MERKEL I SARKOZY U ŠOKU

Hitan sastanak u Cannesu zbog grčke odluke!

Iznenadna najava grčkog premijera Georgiosa Papandreoua o raspisivanju referenduma izazvala je šok među najmoćnijim ljudima EU. Angela Merkel i Nicolas Sarkozy su u međuvremenu telefonski razgovarali te nakon toga u javnost pustili i zajedničku izjavu

Trebalo je dvadeset sati da se dvoje najmoćnijih ljudi Europske unije oporavi od grčkog premijera o referendumu u kojem on svoje sunarodnjake planira pitati podržavaju li oštre mjere za spas Grčke od totalnog bankrota. Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kao ni ostali čelnici EU, nisi bili unaprijed obaviješteni o Papandreouovoj odluci, za koju su saznali iz medija, kao i svi ostali. Iako se na susretima čelnika EU na kojima se raspravljalo o grčkoj krizi nekoliko puta spomenula mogućnost referenduma, čini se da nitko nije ni pomislio da bi to mogla postati politička stvarnost.

Merkel i Sarkozy sada pak naglašavaju da su 'odlučni, zajedno sa svojim europskim partnerima, provesti sveobuhvatne odluke donesene na samitu u Bruxellesu', jer su danas 'potrebnije nego ikad prije'. Dinamični duo na čelu EU se u svojem priopćenju suzdržao od bilo kakvih političkih kvalifikacija za Papandreouovu igru na sve ili ništa, ali su još jednom Ateni taksativno nabrojali sve mjere o kojima je nedavno odlučeno u Bruxellesu, između ostaloga i rezanje grčkih dugova, kao i paket pomoći od 100 milijardi eura, koji dolazi od EU i MMF-a.

Njemačka kancelarka i francuski predsjednik smatraju da će sve te mjere 'pomoći Grčkoj na putu opravka sve do gospodarskog rasta' te naglašavaju da žele 'hitro vidjeti vremenski plan za ostvarivanje svih dogovorenih mjera'. Da je vrag odnio šalu, pokazuje i hitno sazvan 'konzultacijski sastanak' u Cannesu, koji se treba dogoditi večeras, pred početak sastanka zemalja skupine G-20. Na njemu bi se trebali susresti glavni ljude EU i grčki premijer, koji je svojom odlukom o referendumu – htio to on ili ne – doveo do nove eskalacije krize eurozone.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još