SUSRET INZKA SA REEKEROM

Narušena politička stabilnost u BiH

02.11.2011 u 14:58

Bionic
Reading

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko prenio je u srijedu zamjeniku pomoćnika američke državne tajnice Philipu Reekeru ocjenu kako je politička stabilnost BiH narušena stalnim osporavanjima Daytonskog sporazuma ali i suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH te 'retorikom podjele', priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u Sarajevu (OHR) nakon sastanka austrijskog i američkog diplomate koji boravi u službenom posjetu BiH.

Visoki predstavnik Valentin Inzko i zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Reeker razgovarali su o aktualnom stanju u BiH koje 'obilježavaju političke paralize, uključujući neusvajanje državnog proračuna i neuspjeh u uspostavi novog Vijeća ministara o čemu se pregovora duže od godine'.

Bilo je riječi i o 'složenom i glomaznom administrativnom sustavu u Federaciji BiH te stalnim dvojbama o tome postoji li spremnost stranaka da prihvate i ispoštuju konačnu odluku i status Brčkog kao distrikta', stoji u priopćenju.

Inzko je ovom prigodom istaknuo stalnu potrebu da se pruži potpora tijelima vlasti BiH te je izrazio zabrinutost činjenicom da nije usvojen proračun na državnoj razini za 2011. godinu. Upozorio je kako bi posljedice te činjenice po tijela vlasti na državnoj razini mogle biti veoma ozbiljne s obzirom da od 1. siječnja više neće biti moguće njihovo financiranje na privremenoj osnovi kako se to sada čini.

Inzko je konstatirao kako međunarodna zajednica može i želi pomoći BiH, no to će biti moguće samo ako bosanskohercegovački lideri budu zajedno radili na provedbi ciljeva sukladnih potrebama građana i Daytonskom sporazumu, navodi se u priopćenju.