JAŠAREVIĆEVI POMAGAČI

Zatražen pritvor za još dvojicu osumnjičenih za napad u Sarajevu

02.11.2011 u 12:28

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, koje vodi istragu o terorističkom napadu na američko veleposlanstvo u Sarajevu počinjeno prošlog tjedna, zatražilo je u srijedu pritvor za dvije osobe osumnjičene za pomaganje napadaču Mevlidu Jašareviću (23)

Kako je potvrđeno iz sjedišta bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva u Sarajevu, pritvor je zatražen za Dinu Pečenkovića (24), nastanjenog u Maoči, te za Muniba Ahmetspahića (21) iz Zenice. Obojica su državljani BiH.

Kako je rečeno, Pečenković i Ahmetspahić osumnjičeni su jer su 28. listopada prevezli Jašarevića iz Maoče u Sarajevo da bi izveo napad na veleposlanstvo SAD-a, čime su počinili kazneno djelo terorizma.

Tužitelj je, nakon ispitivanja Pečenkovića i Ahmetspahića, odlučio zatražiti od Suda BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec dana, zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze, utjecati na svjedoke ili supočinitelje u cilju onemogućavanja prikupljanja dokaza i provedbe istrage, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ako bi se našli na slobodi, ponovno izvršili isto ili slično kazneno djelo za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od 10 godina i više.

Pritvor je zatražen i zbog posljedica koje je imao napad na veleposlanstvo SAD-a, izazvavši veliku uznemirenost javnosti.

Mevlidu Jašareviću je Sud BiH već odredio jednomjesečni pritvor zbog interesa istrage. Smješten je u sarajevski Centralni zatvor, a njegov odvjetnik po službenoj dužnosti Senad Dupovac lokalnim je medijima izjavio da Jašarević nema nikakvih primjedbi na pritvorske uvjete te da je sam u sobi.

Dupovac je za Dnevni avaz kazao da i dalje drži da bi Jašarevića trebalo poslati na psihijatrijsko promatranje, no zbog interesa istrage to u sadašnjoj fazi nije realno očekivati. 'Ako ode u kliniku, vještačenje će sigurno potrajati', kazao je Dupovac, dodajući da se ni sam Jašarević nije suglasio s podnošenjem zahtjeva za psihijatrijsko promatranje.

Jašarevićeva supruga Mirela, koju je policija također privodila, po riječima odvjetnika Dupovca sada se nalazi na 'zaštićenoj lokaciji' poznatoj njemu i tužitelju.