Svijet ODLUKA NA VRHOVNOM SUDU

Britanci odobrili izručenje Assangea Švedskoj

Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange bit će iz Velike Britanije izručen Švedskoj kako bi odgovarao na optužbe za seksualni napad, odlučio je u srijedu Visoki sud u Londonu nakon što je odbacio Assangeovu žalbu na izručenje

Švedski tužitelji žele ispitati 40-godišnjeg Assangea po optužbama za silovanje i seksualno uznemiravanje koje su protiv njega podnijele dvije žene, obje volonterke u Wikileaksu, u Švedskoj 2010. On je zanijekao krivnju.

Današnja odluka trebala je ili potvrditi ili promijeniti odluku iz veljače, kad je britanski sud odobrio izručenje Assangea Švedskoj, nakon čega su, u srpnju, dva suca britanskog suda odgodila odluku o izručenju. Tada je rečeno da će presuda u pisanom obliku biti donesena naknadno.

Odluku o izručenju britanski Visoki sud donio je na temelju žalbe Assangeove obrane na odluku nižeg suda koji je veljači odbacio tvrdnje da suđenje u Švedskoj ne bi bilo pravično i da bi kršilo Assangeova temeljna ljudska prava.

Assange sve opovrgava i cijeli proces naziva politički motiviranim. Njemu i njegovu braniteljskom timu još preostaje mogućnost žalbe pred britanskim Vrhovnim sudom.

Taj 40-godišnji australski računalni stručnjak uhićen je u prosincu prošle godine u trenutku kad je njegova internetska stranica počela objavljivati stotine kompromitirajućih američkih diplomatskih bilješki koje su naštetile američkoj vanjskoj politici i izazvale golemo zanimanje medija i javnosti u svijetu.

Assange je nakon uhićenja pušten na slobodu uz jamčevinu te smješten u kućni pritvor. On tvrdi da je slučaj protiv njega u Švedskoj politički motiviran i mogao bi otvoriti put njegovu izručenju SAD-u te smještanju u zatvor Guantanamo na Kubi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još