ISLAM I DEMOKRACIJA

Zbog karikatura Muhameda spaljena redakcija novina!

02.11.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Francuski satirički tjednik Charlie Hebdo objavio je specijalno izdanje kojim je 'proslavio pobjedu' tuniske islamističke stranke Ennahda na izborima. Posebno izdanje, koje se na kioscima pojavilo u utorak, zove se Charia Hebdo (Tjednik šerijat) i sadrži dvije stranice crteža kojima se pokušalo ilustrirati pojam 'meki šerijat', te dodatak za žene pod nazivom Šerijat za dame. Na posljednjoj stranici nalazi se 'naslovnica koje su čitatelji bili pošteđeni', s ilustracijom proroka Muhameda kao klauna s velikim crvenim nosom, uz komentar: 'Da, islam je kompatibilan s humorom', piše Le Nouvel Observateur

Na naslovnici francuskog satiričkog tjednika Charlie Hebdo prikazan je prorok Muhamed uz komentar: '100 udaraca bičem ako ne umrete od smijeha', piše BBC.

Na društvenim mrežama nisu svi bili oduševljeni tom idejom pa se našlo i podosta kritika.

U veljači 2006. tjednik Charlie Hebdo završio je na sudu nakon objave karikatura proroka Muhameda. Francuske islamske organizacije su ih nazvale uvredljivima, ali su optužbe protiv lista na kraju ipak odbačene, piše Le Nouvel Observateur.

Izvršni urednik i karikaturist spornog tjednika, poznat samo pod imenom Charb, kaže da misli da taj potez uopće nije bio provokativan.

'Mi smo samo radili svoj posao, kao i obično. Jedina razlika ovog tjedna je to da je Muhamed završio na naslovnici, a za njega je rijetkost da bude na naslovnici', izjavio je Charb.

No u srijedu je na redakciju lista bačena bomba, objavila je francuska policija.

Svjedok Patrick Pelloux rekao je za novinsku agenciju AFP da je Molotovljev koktel ubačen kroz prozor ureda i da je zapalio računalni sustav. 'Sve je uništeno', dodao je.

Nema izvješća o ozljedama.

Također je internetska stranica tog tjednika bila meta hakerskog napada s porukom na engleskom i turskom jeziku, javlja BBC.