ROĐAK SADAMA HUSEINA

Kemijski Ali osuđen na smrt

02.12.2008 u 18:14

Bionic
Reading

Specijalni irački sud osudio je u utorak na smrt zloglasnog rođaka Sadama Huseina Hasana al-Majida, poznatijeg kao Kemijski Ali, nakon što ga je proglasio krivim za zločine protiv čovječnosti tijekom gušenja šijitskog ustanka u južnom Iraku 1991. godine

BAGDAD - Al-Majid se već suočava sa smrtnom kaznom vješanjem, nakon što je prošle godine osuđen zbog svoje uloge u ubojstvima desetaka tisuća Kurda krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Na suđenju koje je počelo u kolovozu 2007. godine, u utorak je na smrtnu kaznu osuđen i bivši dužnosnik Sadamove stranke Baas Abdul-Ghani Abdul-Ghafur.

"Dolje perzijsko-američka okupacija", uzviknuo je Abdul-Ghafur tijekom izricanja presude. Ovo suđenje jedno je od pet procesa pokrenutih protiv bivših čelnika režima Sadama Huseina, koji je svrgnut nakon invazije 2003. pod vodstvom američkih snaga. Dva suđenja još traju. Na prvom od suđenja, Sadam je osuđen na smrt za ubojstva više od 140 šijita nakon što je na njega pokušan atentat u Dujailu. Sadam Husein je obješen u prosincu 2006.