USPOSTAVA VLASTI U SREDNJOJ BOSNI

Hrvatima obrazovanje, zdravstvo, pravosuđe i unutarnji poslovi

01.11.2011 u 13:30

Bionic
Reading

Čelnici županijskih organizacija hrvatskih i bošnjačkih stranaka u Srednjobosanskoj županiji potpisali su u ponedjeljak navečer u Travniku sporazum o uspostavi vlasti u ovoj županiji skoro 13 mjeseci nakon održanih izbora čime bi se trebao otkočiti ovaj proces i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i na državnoj razini, izvijestili su u utorak mediji u Mostaru

Sporazumom, koji su postigli predsjednica županijskog HDZ-a BiH Lidija Bradara i čelnik SDP-a Zukan Helez, utvrđeno je da hrvatskoj strani pripadaju četiri ministarstva i mjesto predsjedavajućeg županijske skupštine, dok bi bošnjačkom političkom bloku pripala premijerska pozicija i četiri resora.

Tom raspodjelom hrvatske stranke trebala bi preuzeti resore obrazovanja, zdravstva, pravosuđa i unutarnjih poslova.

Unatoč sporazumu o zajedničkom nastupu dva HDZ-a u vlasti na svim razinama, završnom sastanku u središnjoj Bosni nije nazočila predsjednica županijskog odbora HDZ-a 1990. Slavica Josipović.

Ona je ranije izražavala neslaganje s načinom vođenja pregovora oko ustroja županijske vlasti inzistirajući da Hrvatima pripadne i ministarstvo financija čemu su se protivile bošnjačke stranke.

Za četvrtak je zakazana sjednica skupštine županije kada se očekuje imenovanje nove županijske vlade. Nakon toga bi se trebala ustrojiti vlast i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a u međuvremenu su ponovno obnovljeni i razgovori o ustroju Vijeća ministara BiH.

Sporno je kojoj će stranci pripasti ministarstvo vanjskih poslova BiH na čemu inzistiraju SDP BiH i SNSD, kao i tko će imenovati trojicu Hrvata. Dva HDZ-a inzistiraju na tomu da popune sve hrvatske pozicije a SDP traži jedno hrvatsko ministarstvo.