ZA REGIONALNU SURADNJU

Velika Britanija protiv zastoja u proširenju EU

31.10.2011 u 23:30

Bionic
Reading

Britanski ministar za europska pitanja David Lidington izjavio je u ponedjeljak u Beogradu, nakon sastanka s potpredsjednikom srbijanske vlade za europske integracije Božidarom Đelićem, kako se Velika Britanija protivi ideji da nakon prijama Hrvatske u Europsku uniju nastupi stanka u proširenju Unije te pozvao na regionalnu suradnju među zemljama jugoistočne Europe na putu prema EU

Lidington je na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s Đelićem kazao kako je Velika Britanija uvijek bila zagovornik širenja EU te da ta zemlja odbacuje mogućnost da nakon pristupanja Hrvatske dođe do, kako je rekao, umjetne stanke i zastoja u proširenju Unije.

'Smatramo da svaka zemlja koja je europska i koja je ispunila kriterije za pristupanje EU, ima pravo postati djelom Unije pod uvjetom da je to slobodan izbor njezine vlade i građana', izjavio je Lidington.

Podsjetio je kako izvješće Europske komisije o napretku Srbije, predstavljeno sredinom listopada, posebno ističe napredak koji se mora ostvariti u području regionalne suradnje, te da se u okviru te suradnje nalazi i to pitanje Kosova.

Upitan postoji li konkretan uvjet za Srbiju u regionalnoj suradnji glede Kosova, odnosno zahtijeva li Europa od Srbije da prizna neovisnost Kosova i kako riješiti situaciju na prijelazima između Srbije i Kosova, Lidington je kazao kako je stajalište Velike Britanije o neovisnosti Kosova 'opće poznata stvar'.

'Izvješće EK precizno kaže, u smislu regionalne suradnje, šta je potrebno učiniti da bi se ona smatrala uspješnom. Što se tiče carinskih prijelaza, mi zaista pozdravljamo napredak koji je postignut između Beograda i Prištine, jer što se prije uspostavi slobodan protok robe i usluga i ljudi, to će svima biti bolje i jamčiti gospodarski probitak ljudi koji ondje žive', dodao je.

Potpredsjednik srbijanske vlade Božidar Đelić poručio je pritom kako je važno da se postignu kompromisna rješenja za granične prijelaze Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova prema Srbiji.

Đelić je izjavio kako je Srbija uputila nekoliko prijedloga te da očekuje da iz Bruxellesa stignu odgovarajući odgovori kako bi se 'odblokirala' situacija koja je i dalje napeta.

Lidington se u ponedjeljak poslije podne sastao i sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem