Svijet SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU

Predsjedništvo BiH Brammertzu: nastavljamo suradnju

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine obećali su u ponedjeljak glavnom tužitelju Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Sergeu Brammertzu nastavak pune suradnje tijela vlasti te države s tim sudom, priopćeno je nakon sastanka održanog u Sarajevu

Brammertz je doputovao u trodnevni posjet BiH u sklopu priprema za podnošenje redovitog šestomjesečnog izvješća o suradnju zemljama jugoistočne Europe s ICTY-jem što ga u studenome treba podnijeti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Kako je objašnjeno, članovi predsjedništva BiH i glavni haaški tužitelj razgovarali su o radu državnog odvjetništva BiH koje treba preuzeti procesuiranje svih slučajeva ratnih zločina u BiH te o strategiji koja definira to područje.

Brammertz se ovom prigodom posebice interesirao za procesuiranje slučajeva koje je ICTY već ustupio bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović s druge je pak strane od Brammertza tražio procjenu o mogućem napretku u suđenju Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću te o razlozima uništavanja dijela dokaza vezanih uz procesuiranje zločina genocida u Srebrenici.

Kako je ranije najavljeno, Brammertz će se do srijede, koliko ostaje u BiH, odvojeno sastati i s predstavnicima suda i državnog odvjetništva BiH te čelnicima nekih međunarodnih organizacija koje djeluju u toj zemlji.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još