ZBOGOM, 700.000 JUTARA

Chavez konfiscirao britansku imovinu

31.10.2011 u 18:06

Bionic
Reading

Dok zemlja sve više ovisi o uvozu hrane iz Brazila ili Argentine, Hugo Chavez i dalje vodi križarski rat protiv probranih veleposjednika. U zadnjem je naletu konfiscirao 700.000 jutara zemlje Agropecuariji Flori, tvrtki u vlasništvu britanske Vestey grupe

Ekscentrični predsjednik Venezuele naredio je konfiskaciju 700.000 jutara zemlje firmi Agropecuaria Flora, koja funkcionira kao lokalna podružnica britanske Vestey grupe. Razlog – oštećena tvrtka je zahtijevala od venecuelanske vlade da joj isporuči odštetu za prijašnje konfiskacije u dolarima, dok je Chavez ponudio isključivo kompenzaciju u nacionalnoj valuti – bolivarima, prenosi The Guardian.

Stranim kompanijama je izuzetno teško kapitalizirati svoj profit izvan granica Venezuele ukoliko su plaćeni u bolivarima jer vlada strogo kontrolira stranu valutu.

Eksproprijacija zemlje i rančeva, a koju je Chavez poduzeo 2005. pozivajući se na zakon donesen četiri godine ranije, moguća je ukoliko se za neku površinu ustanovi da je neiskorištena ili da je vlasnik ne koristi adekvatno. Potonja stavka praktički odrješuje ruke venecuelanskoj vladi da se igra katastarskog ureda. Neki su zemljoposjednici ispregovarali odštetu, dok su drugi pokušali stvari riješiti sudski, no sa sumnjivo uspješnim rezultatima. Također, zemlja je oduzimana i ljudima za koje je Chavezova vlada ustvrdila da nisu legalni vlasnici.

Najveću su buku, očekivano, podigle velike kompanije za poljoprivredu i stočarstvo, spočitavajući venecuelanskom predsjedniku da socijalistička politika nije dovela do nikakvog poljoprivrednog razvoja. Venezuela je sve ovisnija o uvozu hrane iz susjednih zemalja poput Brazila i Argentine.