UZNEMIRENE ŽENE

Hoće li seksualni skandal uništiti Herminatora

01.11.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Predsjedničke ambicije Hermana Caina, bivšeg biznismena poznatijeg kao Herminator, koji je na samom vrhu republikanskih aspiranata na aktualnu funkciju Baracka Obame, ugrozile su dramatične optužbe bivših djelatnica za neprilično seksualno ponašanje

Utjecajni američki portal Politico izvijestio je da se Cain našao u središtu skandala zbog optužbi najmanje dvije bivše zaposlenice, koje se odnose na razdoblje dok je predsjedao američkom Nacionalnom asocijacijom restorana.

Kao odgovor na optužbe, Cainov izborni stožer promptno je izdao priopćenje, uz tvrdnje da je riječ o 'neutemeljenim osobnim napadima' i 'optužbama iz tankih izvora'. Zbog nejasnih poruka u priopćenju, Associated Press morao je pitati glasnogovornika kampanje, JD Gordona, opovrgava li Cain navode koje je objavio Politico. Gordon je odgovorio potvrdno, ali se još uvijek čeka na obraćanje samog Caina.

Optužbe su se pojavile u trenutku kada je Cain izbio na čelo ljestvice kandidata za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore, unatoč činjenici da nikada ranije nije obavljao funkciju izabranog predstavnika državne vlasti.

Bivši direktor lanca pizzerija iznenađenje je dosadašnje republikanske kampanje za predsjedničke izbore zbog osvajanja predizbornih anketa, kako na razinama saveznih država, tako i na nacionalnoj razini. Za njegov neočekivani uspjeh zaslužni su, procjenjuje se, njegov status 'autsajdera' i program rješavanja ekonomske krize poreznom reformom nazvanom '9-9-9': uvođenjem jedinstvene porezne stope od devet posto u slučajevima poreza na dohodak, poreza na dobit i nacionalnog poreza na promet.

Kupljena šutnja

Prema otkriću portala Politico, dvije žene potpisale su s Nacionalnim udruženjem restorana sporazume o tajnosti podataka u zamjenu za napuštanje organizacije i izdašne novčane isplate. Portal nije imenovao žene, navodeći da je u pitanju zaštita njihove privatnosti.

Cain je bio na čelu lanca pizzerija Godfather's Pizza, a s te pozicije vinuo se na čelo Nacionalne asocijacije restorana, kojom je predsjedavao od 1996. to 1999. godine. Politico nije izrijekom zaključio da je riječ o seksualnom napastovanju, već da su nakon 'epizoda' žene bile 'uznemirene i uvrijeđene'.

Spomenuti incidenti odnose se na razgovore tijekom kojih je Cain navodno postavljao brojna pitanja osobne prirode i aludirao na seksualne odnose. Razgovori su se odvijali u hotelima za vrijeme konferencija i drugih službenih događaja Udruženja, kao i u uredima organizacije. Spominju se i navodi o fizičkoj gestakulaciji koja nije očigledno seksualna, ali da su u pitanju bili pokreti zbog kojih su se žene osjećale neugodno te su ih ocijenile neprikladnima u profesionalnom odnosu.

Politico je nekoliko dana bezuspješno nastojao dobiti odgovore iz Cainovog stožera, a potom je crnoputog kandidata zaskočio na ulici, nakon što je ovaj napustio studio CBS News-a u Washingtonu. 'Je li vas, gospodine, neka žena ikada optužila za napastovanje?' glasilo je pitanje.

Tupilo

Cain je uzdahnuo, zagledao se u novinara i razmišljao o tome što odgovoriti. Nakon što je pitanje bilo ponovljeno čak tri puta, odgovorio je pitajući novinara: 'Jeste li vi ikada bili optuženi za seksualno napastovanje?'

U priopćenju za medije, nakon što su optužbe objavljene, stoji da je Cain 'meta liberala samo zato što se ne slažu s njegovim programima' te da se sada šire glasine koje se nikada nisu odgovarale činjenicama.

'Zbog toga što establišment u Washingtonu nije imao sreće s napadima na ideje gospodina Caina o tome kako riješiti probleme u ekonomiji i otvoriti radna mjesta, pokušavaju ga napasti na sve moguće načine', navodi Cainov izborni stožer.