PARAZITI U PHOENIXU

Neonacisti 'štite' prosvjednike od američke policije

31.10.2011 u 10:55

Bionic
Reading

Antikorporacijske prosvjede koji su se pod egidom 'Occupy' proširili s njujorškog Wall Streeta na ostatak SAD-a i potresli gotovo sve kontinente odnedavno pokušavaju kompromitirati ekstremni desničari. Tvrdeći da štite prosvjednike od vlade i policije, na ulicama Phoenixu parazitiraju naoružani pripadnici paramilitarne grupe Arizona Border Rangers

Pripadnici navedene grupe, odjeveni u uniforme vojničkog uzorka i naoružani strojnicama AR-15, stoje rame uz rame s aktivistima kako bi 'zaštitili njihovo legitimno pravo na nenasilne demonstracije'.

Čelnik paramilitarne skupine Jason Todd Ready napominje da su se rasporedili uz prosvjednike kako bi korištenjem prava iz drugog amandmana američkog Ustava (pravo na posjedovanje i korištenje oružja) zaštitili prava prosvjednika iz prvog amandmana (između ostalih, pravo na mirno okupljanje i slobodu govora).

J. T. Ready navodi i dodatan razlog za njihovo postrojavanje na ulicama Phoenixa – privlačenje pozornosti na činjenicu da je na području sjevernog Meksika već '60.000 ljudi smrtno stradalo od posljedica oružanih obračuna oružjem koje je osigurala američka vlada'.

Hitlerovi sljedbenici

Iako se predstavlja kao zaštitnik kako američkih državljana, tako i Meksikanaca koji stradavaju u obračunima narko kartela, vođa Rangersa J. T. Ready bivši je član neonacističkog Nacional-socijalističkog pokreta, koji se zalaže za postavljanje mina na granicu s Meksikom. Poznat po antisemitizmu i veličanju bijele rase, nošenju svastike i Hitlerovih plakata, zbog oružanih napada dobio je nečasni otpust iz američkih marinaca 1996. godine.

Nakon što se u nekoliko navrata bezuspješno kandidirao za javne funkcije na krilima Republikanske stranke, osvojio je mjesto u stranačkom vijeću četvrti rodnog grada Mese. U pokušaju osvajanja mandata u Zastupničkom domu Arizone, zalagao se za uklanjanje 'prijetnje' koju, prema njegovom mišljenju, ilegalni imigranti predstavljaju za američku kulturu i zdravlje. Izjavio je da bi Arizona mogla unaprijediti svoj obrazovni sustav kada bi se 'suočila s masovnim uplivom stranih studenata koji čak nemaju isti jezik ni kulturu kao Amerikanci i koji šire tuberkulozu, hripavac, uši i ostale bolesti trećih zemalja na ostalu djecu'. Konačno, odrekli su ga se i sami republikanci, ne odobravajući mu novi mandat u Mesi.

U lipnju 2010. vodio je skupinu naoružanih ekstremista u pohodu pustinjama Arizone, kako bi se obračunali s imigrantima i krijumčarima droge. Istovremeno, od svojih sljedbenika i pristaša zatražio je da doniraju oružje, dimne bombe i suzavac, kako bi mogao oformiti vod u stalnoj punoj borbenoj spremnosti.

'Kada ustrijeliti policajca?'

Arizona Border Rangerse sačinjavaju veterani iz Vijetnamskog rata i bliskoistočnih konflikata, kao i obični građani SAD-a. Prosvjednici u Phoenixu, čija prava navodno štite, uglavnom ih ingoriraju, zbunjeni prisutnošću još jedne - uz policijsku - naoružane sile na nevelikom prostoru trgovačkog centra na otvorenom u središtu grada. Tisuću prosvjednika okupljenih u Phoenixu prije dva tjedna svrstava Arizonu na listu saveznih država s najmasovnijim izlaskom na ulice u SAD-u, a unatoč hapšenju 50-ak aktivista prosvjedi i dalje teku mirno, bez nasilja koje je obilježilo gradove poput New Yorka i Portlanda.

Prisutnost glasnih desničarskih ekstremista na antikorporativnim prosvjedima, osobito kada su u pitanju naoružane skupine poput Rangersa, na tragu je nastojanja da se prosvjednici diskreditiraju. Posljednjih nekoliko dana Phoenixom kruže leci nepoznatog autora s pozivom na nasilje: na pitanje 'Kada biste trebali ustrijeliti policajca?', nudi se odgovor 'Kada vas tretiraju kao stoku'.

Iako ih američki mediji uglavnom ignoriraju, vođe paramilitarnih naoružanih skupina nadaju se da bi potražnja za njihovim uslugama mogla narasti u doba kada vlast, koja se percipira kao korumpirani saveznik svjetskog financijskog sustava, suzbija prosvjede i slobodu govora. Prema pesimističnim prognozama američkih portala, u idućim mjesecima, zbog očekivanog jačanja aktivnosti na suzbijanju prosvjeda, moglo bi se povećati i članstvo u paramilitarnim skupinama.