BORISOVLJEV KANDIDAT

Rosen Plevneliev je novi predsjednik Bugarske

31.10.2011 u 12:58

Bionic
Reading

Kandidat bugarske vladajuće konzervativne stranke GERB Rosen Plevneliev u nedjelju je izabran za novoga bugarskog predsjednika, nakon drugoga kruga predsjedničkih izbora, objavilo je u ponedjeljak izborno povjerenstvo, javljaju agencije

Rosen Plevneliev je nakon 98 posto prebrojanih biračkih listića osvojio 52,5 posto glasova, a protukandidat, socijalist Ivailo Kalfin 47,4 posto glasova. S obzirom na broj preostalih listića, ta je prednost nedostižna.

Dosadašnji predsjednik Georgi Parvanov nije se mogao kandidirati i treći put, jer se, u skladu s ustavom, predsjednik bira maksimalno na dva mandata.

Prije izbora inženjer Plevneliev je bio ministar graditeljstva i zahvaljući brzoj gradnji autocesta bio je popularniji od premijera Borisova. 'Izabran sam za predsjednika jer sam najmanje zadnje dvije godine radio za društvo i da ljudi vide novu vrstu politike', rekao je nakon izbora.

Pobjeda kandidata GERB-a ojačat će vlast premijera Bojka Borisova u najsiromašnijoj zemlji EU-a prije općih izbora 2013. godine. 'Pobjeda GERB-a značit će stabilnu vladu', rekla je u nedjelju za Reuters neovisna politička analitičarka Rumiana Kolarova. 'Bez sumnje, to je za Bugarsku dobro, jer rad vlade neće biti blokiran.'

Bugarski predsjednik, iako se radi o uglavnom ceremonijalnoj dužnosti, ima ovlasti staviti veto na zakone ili imenovanja vlade. Bruxelles neprestano vrši pritisak na bugarske vlasti da budu učinkovitije kada je riječ o korupciji i kriminalu.

Međutim, dosta mala razlika između Plevnelieva i Kalfina sugerira da se socijalisti oporavljaju od teškog poraza na općim izborima 2009. godine, kažu analitičari, i mogli bi biti žestok takmac konzervativcima na sljedećima.