NAPAD ZBOG 'IZBRISANIH'

Slovenska ministrica preživjela interpelaciju

02.04.2009 u 10:25

Bionic
Reading

Slovenska oporba nije uspjela u pokušaju smjenjivanja ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal, kojoj je u parlamentu u srijedu kasno sinoć izglasovano povjerenje unatoč tvrdnjama stranke bivšeg premijera Janeza Janše da nezakonito postupa u slučaju 'izbrisanih' neslovenaca

LJUBLJANA - Cjelodnevna parlamentarna rasprava o tom pitanju završena je glasovanjem nešto prije ponoći. Interpelaciju protiv ministrice, kojom se tvrdilo da je ona protupravno i iz političkih razloga naredila izdavanje rješenja kojima se na pojedinačnoj osnovi priznaje pravo na slovenski domicil za oko 25.000 'izbrisanih', podržao je 31 zastupnik oporbe, dok je protiv njenog smjenjivanja glasovalo 48 zastupnika iz stranaka koalicije u vladi premijera Boruta Pahora. To je bio prvi napad na vladu lijevog centra od početka njenog djelovanja krajem prošle godine preko instituta parlamentarnog opoziva (interpelacije).

Izglasavanjem povjerenja izbjegnuta je moguća kriza u vladi jer je Katarina Kresal i predsjednica jedne od četiriju stranaka koje sudjeluju u vladi premijera Pahora.

Problem 'izbrisanih' neslovenaca vuče se od 1992. godine, kada je tadašnja vlada nakon osamostaljenja donijela odluku da se neslovencima koji nisu tražili ili nisu dobili slovensko državljanstvo ukida i pravo boravka u Sloveniji, ali i sva stečena prava. Takvo je rješenje slovenski ustavni sud kasnije više puta proglasio odlukom bez zakonske osnove, a i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava ocijenile su da se radi o kršenju ljudskih prava. Oporbene stranke, koje su zahtijevale odlazak ministrice, tvrdile su da će izdavanje rješenja o povratku slovenskog domicila za "izbrisane" dovesti do vala visokih odštetnih zahtjeva prema državi, dok je ona tvrdila da odluku ustavnog suda treba primijeniti i da do sada na sudovima nije pravnomoćno riješen nijedan zahtjev za dodjelom odštete iako je već izdano nekoliko tisuća rješenja izbrisanima.