SLUČAJ JAŠAREVIĆ

Vehabije za Balkan obučavaju se u Beču?

31.10.2011 u 10:45

Bionic
Reading

Državni tužitelj Bosne i Hercegovine (BiH) u ponedjeljak će službeno predložiti da se Mevlidu Jašareviću, zbog terorističkog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu, odredi pritvor od 30 dana

Jašarević je saslušan, a tužiteljstvo BiH priopćilo je da su uhićene dvije osobe koje se sumnjiče da su povezane s napadom na američko veleposlanstvo, s tim da će idućih dana biti odlučeno hoće li i za njih biti zatražen pritvor. Bosanski mediji neslužbeno saznaju da su u pitanju Dino Pečenković i Ahmet Spahić.
Mevlid Jašarević je državnom tužitelju Bosne i Hercegovine Dubravku Čampari već iznio svoju obranu, prilikom saslušanja u bolnici. Navodno je pitao za svoju majku i stanje policajca kojega je ranio.

Obrana, međutim, smatra da je Jašareviću potrebna psihijatrijska pomoć jer nije svjestan svojih postupaka, zbog čega je najavljeno da će se tražiti medicinska vještačenja.

Osobe koje su uhićene s Jašarevićem navodno su priznale da su u petak, prije napada, dovezle Mevlida Jašarevića u Sarajevo gdje je pucao na američku ambasadu i da im je za to plaćeno. Duhovni vođa selefijske zajednice Nusret Imamović u selu Gornja Maoča osudio je Jašarevićev čin.

'Mi ne pozivamo ljude da se tako ponašaju, ne podučavamo ih da idu tim putem. Smatram da se za ovaj postupak ne može naći opravdanje, ni pred nama ljudima, a ne može se pronaći ni pred Alahom', kazao je Imamović.

U međuvremenu bosanskohercegovačke službe sigurnosti pokušavaju utvrditi tko su ideolozi koje je slijedio Jašarević. Islamska zajednica BiH je ranije upozoravala da problem s vehabijama nije u toj zemlji, nego u Beču, gdje se regrutiraju i financiraju.

Sarajevski mediji pišu i da je Jašarević, pored Gornje Maoče, neko vrijeme proveo i u Austriji, gdje je bio sljedbenik izrazito radikalne tekfir ideologije.