SUMMIT COMMONWEALTHA

Britanija ukida pomoć zemljama koje krše ljudska prava

30.10.2011 u 18:30

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron u nedjelju je zaprijetio da će iz programa britanske pomoći isključiti zemlje koje ne priznaju ljudska prava, pa i prava homoseksualaca, prenose agencije

'Velika Britanija jedna je od najvećih država donatorica u svijetu. Željeli bismo da zemlje koje tu pomoć primaju poštuju ljudska prava, a to uključuje i prava homoseksualno orijentiranih osoba', rekao je Cameron u interviewu za BBC, nakon summita zemalja članica Commonwealtha, koji se od petka održavao u Perthu.

'Britanska pomoć trebala bi se više vezati uz način na koji se neke zemlje ponašaju prema određenim skupinama ljudi, da li ih progone zbog njihove vjere ili seksualne orijentacije. Takvo ponašanje smatramo neprihvatljivim', rekao je, dodavši kako mu je jasno da će za takve promjene u nekim zemljama trebati dosta vremena.

Čelnici 54 države članice Commonwealtha, u kojima živi dvije milijarde ljudi, razišli su se u nedjelju, a da na summitu nisu uspjeli postići suglasje oko pitanja demokracije i ljudskih prava, pri čemu je kamen spoticanja osobito predstavljalo i pitanje prava osoba istospolne orijentacije.

Poseban pritisak Cameron je pokušao izvršiti na Šri Lanku, pozvavši njezine vlasti da se više angažiraju na pitanju ljudskih prava do idućeg summita članica Commonwealtha koji bi se 2013. trebao održati u toj zemlji. Kazao je kako bi u spuprotnom neke zemlje mogle bojkotirati dolazak na summit, ne preciziravši hoće li jedna od njih biti i Velika Britanija.