FINANCIAL TIMES ANALIZIRA

Borba protiv korupcije je spalila popularnost Jadranke Kosor

29.10.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Ugledni poslovni dnevnik Financial Times u tekstu naslovljenom 'Hrvatska: Suđenje za korupciju zasjenilo ulazak u EU' bavi se trenutnim političkim stanjem u državi, no ponajviše o neugodnom položaju u kojem se našao vladajući HDZ, zbog optužbi za pljačku države, zbog čega bivši predsjednik te stranke Ivo Sanader izlazi na seriju sudskih procesa

'Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u petak se pojavio na početku suđenja za korupciju, još jednom tako podsjetivši na potencijalno neriješene probleme i izostanak transparentnosti u sljedećoj članici Europske unije', odmah na početku konstatira Financial Times. Nakon toga slijedi kratak opis svih skandala za koje se Sanadera sada tereti, od Hypo banke do MOL-a, uz konstataciju da će 'investitori sigurno pažljivo pratiti razvoj situacije'.

Naime, Financial Times zaključuje sljedeće: 'Suđenje će možda predstavljati zaključak poplavi korupcijskih skandala koji prijete ukinuti svaku radost zbog hrvatskog ulaska u EU'. Hrvatska bi i svečano trebala potpisati ugovor s EU-om 19. prosinca u Varšavi, 'no umjesto da se hvali tim uspjehom, Sanaderova nasljednicaJadranka Kosor morala je u četvrtak izaći pred medije i priznati da je cijela njezina vladajuća stranka pod istragom zbog nezakonitog financiranja'. U članku se podsjeća i da je 'Kosoričin HDZ pobijedio na prošlim parlamentarnim izborima 2007, no tada još uvijek pod Sanaderovim vodstvom'.

'Kosor se zaklela da će za korupciju biti nula tolerancije, ohrabrivši USKOK da istraži sve pohlepne političare. No, dvije godine kasnije, ta kampanja ostvarila je vlastiti zamahspalivši popularnost Jadranke Kosor umjesto da je ojača', piše FT, dodajući da se aktualna premijerka stalno pokušava ograditi od proteklih koruptivnih aktivnosti HDZ-a s tvrdnjom da se njezino ime nigdje ne spominje.

Sve to nije rezultiralo ni povoljnijom investicijskom klimom u Hrvatskoj, pa su tako potencijalni ulagači u Zagrebu većinom zaključili da svoj novac žele usmjeriti 'prema zemljama s jasnim pravilima'. Zaključak je bio da 'Hrvatska jednostavno treba učiniti atmosferu za poslovanje boljom i pustiti da rezultati govore sami za sebe, umjesto da se stalno naglašava antikorupcijska kampanja', kako je izjavio David Fass, iz australske investicijske banke Macquaire.

Financial Times ističe da će borba protiv korupcije promijeniti mnoge stvari nabolje, ali da je trenutna poslovna klima u Hrvatskoj takva da se investitori boje sklapati zakonske poslove. U tom smislu se propituje i koliko je Hrvatska doista spremna ući u EU, pa se citira i izjava predstavnika Europske komisije u Zagrebu, veleposlanika Paula Vandorena, koji kaže da je 'Hrvatska dovoljno ispunila uvjete za pristupanje - što znači da ih nije ispunila u potpunosti.'