KONTROVERZNI PODUZETNIK

Stanku Subotiću Canetu šest godina zatvora

28.10.2011 u 19:21

Bionic
Reading

Kontroverzni srpski poduzetnik Stanko Subotić Cane u petak je u Beogradu u odsutnosti osuđen na šest godina zatvora za krijumčarenje cigareta, dok je 11 pripadnika njegove skupine osuđeno na kazne u visini od 10 mjeseci do četiri i pol godine zatvora, a dvoje je oslobođeno optužaba, izvješćuju beogradski mediji.

Stanko Subotić je, kako se navodi, osuđen kao organizator kriminalne skupine koja je tijekom 1995. i 1996. godine, krijumčareći cigarete iz Makedonije u Srbiju te prodajući ih pravnim i fizičkim osobama, oštetila državni proračun za 28 milijuna eura i osam milijuna američkih dolara.

Krijumčarenje je, dodaje se u izvješćima medija o obrazloženju presude, organizirano uz pomoć službenika ondašnje Savezne uprave carina, koji su omogućili ulazak kamiona s cigaretama bez ikakva evidentiranja, nakon čega su cigarete prevožene i skladištene u više skladišta u Srbiji, a potom preprodavane.

Među osuđenima je i bivši ravnatelj Savezne uprave carina Mihalj Kertes, koji je dobio četiri godine zatvora, navodi se.

Srbijanski tužitelj za organizirani kriminal Miljko Radisavljević za B92 kazao je, u reakciji na presudu, kako u ovom trenutku može reći da mu se izrečene kazne čine neadekvatnima, odnosno da su preblage i najavio je žalbu.