PUCNJAVA U SARAJEVU

Napadač na američko veleposlanstvo ranjen iz snajpera

28.10.2011 u 16:06

Bionic
Reading

Muškarac koji je pucao iz puške, po svoj prilici kalašnjikova, na zgradu američkog veleposlanstva u Sarajevu s tramvajske postaje, nakon polusatne drame je ustrijeljen, najvjerojatnije snajperskim hicem u natkoljenicu. Mediji su ga identificirali kao Mevlida Jašarevića (23), rodom iz Novoga Pazara u Srbiji

Policija navodi da je ustrijeljeni muškarac  tek jedan od trojice napadača, a druga su dvojica pod kontrolom. Iz američkog veleposlanstva tijekom večeri je potvrđeno kako je nekoliko metaka koje je ispalio napadač pogodilo samu zgradu no nitko od zaposlenika i diplomatskog osoblja nije ozlijeđen.

'Veleposlanik Patrick Moon izražava duboku zahvalnost lokalnoj policiji koja je zaustavila napad na zgradu veleposlanstva', izjavila je Sanja Pejčinović iz ureda za informiranje veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.

Odmah su slijedila brojna reagiranja dužnosnika i političkih stranaka.

Iz bolničkih izvora u Sarajevu potvrđeno je kako je u napadu na američko veleposlanstvo ranjen zaštitar. Njega je napadač pogodio u obje noge, no rane nisu opasne za život.

Nešto prije 16 sati Dnevni avaz dobio je iz službenog izvora potvrdu o incidentu.

Svjedoci su javili da je napadač imao crnu torbu, a mediji prenose i navode da izgleda kao pripadnik vehabijskog pokreta i da mu je ime Mevlid Jašarević, državljanin je Srbijete je u Sarajevo došao iz Novoga Pazara. Kako javlja Federalna televizija, Jašarević je poznat po svojim iznimno radikalnim stavovima te je bio česti gost vehabijskih druženja u Gornjoj Maoči, poznatom uporištu ekstremnog tumačenja islama u Bosni i Hercegovini. Tijekom napada vikao je: 'Alahu ekber!' i da je riječ o osveti za ponašanje Amerikanaca prema Palestincima i Afganistancima. Zgrada veleposlanstva nalazi se u središtu Sarajeva, u neposrednoj blizini nekoliko fakulteta, škola i trgovačkih centara te je sreća što nitko nije ubijen. 

Područje oko veleposlanstva bilo je satima blokirano, a policija je pretražila i sve okolne zgrade. Više o napadu u Sarajevu čitajte ovdje