Svijet NIKAD NIJE KASNO

Poljska ponovno pokreće istragu o zločinima u Auschwitzu

Poljsko pravosuđe otvorilo je istragu o zločinima počinjenim u nacističkom logoru smrti u Auschwitzu tijekom Drugoga svjetskog rata, nastojeći pronaći neke od preživjelih zaposlenika u logoru prije njihove smrti

Oko milijun i pol Židova ubijeno je tijekom Drugoga svjetskog rata u nacističkom logoru u Auschwitzu. Za vrijeme poratnog komunističkog razdoblja Varšava je pokrenula niz istraga zbog zločina počinjenih u Auschwitzu, no tijekom osamdesetih one su prekinute i zatvorene, jer je tada bilo iznimno teško pronaći svjedoke i počinitelje, s obzirom na činjenicu da je Poljska bila dio sovjetskog bloka.

'Ne isključujemo mogućnost da ćemo uspjeti pronaći preživjele zaposlenike koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau', rekao je u četvrtak Piotr Piatek iz poljskog Nacionalnog memorijalnog centra.

'U ovome slučaju moglo bi biti i optuženih za zločine počinjene protiv poljskog naroda', kazao je Piatek. Židovske zajednice pozdravile su najavu Nacionalnog memorijalnog centra. Nije poznato hoće li ponovnim otvaranjem istrage biti obuhvaćeni i drugi nacistički logori na području Poljske.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još