ŠTO BLIŽE TO DALJE

Frcaju iskre između Bruxellesa i Londona

28.10.2011 u 13:29

Bionic
Reading

I dok su Sarkozy i Merkel samitom u srijedu odgodili dužničku krizu na nekoliko mjeseci i odahnuli, David Cameron ne prestaje se vrpoljiti oko sve marginalnije uloge Velike Britanije unutar EU. London želi veće ovlasti od Bruxellesa, s tim da ne žele ni na koji način participirati u financijskom pomaganju problematičnim državama eurozone. 'Nalazimo se pod neprestanim napadom', izjavio je britanski premijer jučer u Perthu

Problem dugova suverena u eurozoni i vatrogasna akcija za njihovo rješavanje, između ostalog su demonstrirali sve veću irelevantnost anglosaksonskog svijeta na međunarodnoj sceni. London je u blagoj panici, očito je da ni Merkel niti Sarkozy ne pitaju Otok za mišljenje dok Cameron u isti mah trpi brutalni euroskepticizam u redovima vlastite stranke. Koliko je svjetska dominacija Anglosaksonaca prošlo svršeno vrijeme pokazao je jučerašnji samit Commonwealtha u australskom Perthu. Kakvu više težinu ima taj institucionalni relikt anglofonog imperijalizma?

David Cameron je audijenciji u Perthu ponovio strahove vezane za daljnji razvoj situacije u Uniji. 'London se nalazi pod konstantnim napadima iz Bruxellesa. Mi smo središte financijskih servisa i to je područje interesa koje moramo braniti', zborio je Cameron ponavljajući imperativ da se jedinstveno tržite Unije ne smije dirati ni pod koju cijenu, da svi moraju biti tretirani ravnopravno, a ne da se odabrani lideri sastaju odvojeno i propisuju legalne mehanizme koji će vrijediti za sve, piše The Telegraph.

'Veoma je važno da se u obzir uzima svih 27 članica i da Europska komisija obavlja posao čuvara dvadesetsedmorice', nastavio je britanski premijer koji strahuje da pojačana financijska regulativa (a koju bi donijela veća fiskalna unije EU-a) lišila London mnogih privilegija i sloboda koje uživa kao globalno žarište financijskih servisa.

Na istoj liniji obrane spremno stoji i britanski ministar financija George Osborne koji nije toliko podijelio trijezni optimizam europskih kolega nakon prekjučerašnjeg samita, koliko je upozorio da nama šanse da Velika Britanija izdvoji ikakav novac za problematične članice eurozone. 'Nećemo sudjelovati u financiranju ni preko Fonda za financijsku stabilnost, niti preko MMF-a', izjavio je Osborne te natuknuo da MMF postoji kako bi podržavao države, a ne valute.

Prošli je tjedan antieuropsko stanje svijesti hipnotiziralo legiju torijevskih zastupnika. Njih čak 80 glasalo je za održavanje referenduma kojim bi se odlučivao izlazak Velike Britanije iz EU-a. Nije bilo dovoljno za većinu, David Cameron je najavio sankcije za sve članove kabineta koji bi inicijativi dali podršku, no dijagnoza je uspostavljena. Otočki konzervativci mahom žele sve dublje i jasnije linije razgraničenja s Kontinentom.