Svijet U OČIMA STRANIH MEDIJA

BBC o Sanaderu: Obračun s korupcijom zbog EU-a

  • Autor: S. S./BBC
  • 28.10.2011 11:27:20
  • 28.10.2011 9:56:39

Početak suđenja bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, koje je u međuvremenu odgođeno, pratili su i strani mediji, čiji su se dopisnici jutros našli među više od 200 akreditiranih novinara pred Županijskim sudom u Zagrebu

Najiscrpniji uvodni tekst o suđenju Sanaderu objavio je BBC, izvještavajući da bivši hrvatski premijer optužen za primanje gotovo 695.000 dolara provizije dolara za sređivanje kredita austrijske banke Hypo Hrvatskoj 1995. godine.

'Tvrdi se da je Sanader, u to vrijeme zamjenik ministra vanjskih poslova, omogućio ulazak Hypo na hrvatsko tržište. Tada je Hrvatska još uvijek vodila rat za neovisnost od Jugoslavije i imala poteškoća u poslovanju s inozemstvom', piše BBC.

Bivši premijer, kojega je Hrvatskoj u srpnju ove godine izručila Austrija, najviše je rangirani dužnosnik uhićen u sklopu nedavno otvorenog progona korupcije u Hrvatskoj.

Istraga protiv Sanadera uključuje slučaj vezan uz mađarsku naftnu kompaniju MOL, a on odbacuje sve optužbe.

'Hrvatska je pred ulaskom u Europsku uniju, uz nadu da će postati članicom bloka u srpnju 2013. Država se počela obračunavati s velikim problemom korupcije uglavnom zbog pritiska iz Bruxellesa', piše BBC.

S obzirom na to da su se Rumunjska i Bugarska priključile bloku prije nego što su se uhvatile u koštac s tim problemom, EU 'tvrđe' pristupa Hrvatskoj, piše dopisnik BBC-a Mark Lowen.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još